Ciasteczka błonnikowe
Składniki:
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek ze słonecznika
- 2 łyżki płatków owsianych
- 5 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 łyżek kaszy kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ostropestu
- 0,03 litra gorącej wody
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 jajka
Przygotowanie:
1. Mielimy siemię lniane i wrzucamy do miseczki
2. Dodajemy pestki ze słonecznika, płatki owsiane, mąkę kukurydzianą, kaszę kukurydzianą, sodę oczyszczoną.
3. Ostropest mielimy i dodajemy do pozostałych składników
4. W gorącej wodzie rozpuszczamy ksylitol i dodajemy do składników
5. Wbijamy jajka i łączymy z pozostałymi składnikami
6. Naczynie żaroodporne smarujemy malutką ilością masła
7. Nakładamy ciasto łyżką, spłaszczamy je nieco, tak by ciasteczka były jak najcieńsze (szybciej się upieką). Pozostawiamy odstępy między nimi, ponieważ troszkę urosną.
8. Pieczmy w 200ºC przez ok. 15 minut
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”