Niezależnie od koloru porzeczki wspierają odporność, troszczą się o układ pokarmowy, poprawiają stan skóry. Czarna rzeczywiście jest najlepsza, ale i na inne warto się skusić.
Czarna porzeczka to ogromna skarbnica witaminy C. Garść owoców bez trudu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na nią.
łagodzi dolegliwości żołądkowe, dzięki zawartości antocyjanów,
zapobiega infekcjom dróg moczowych,
łagodzi ból gardła o podłożu bakteryjnym,
zalecane są w diecie osób cierpiących na miażdżycę i schorzenia układu krążenia, gościec, choroby wątroby i nerek czy migrenę.
Czerwone porzeczki zaś są cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza i wapnia. Białe zresztą również, bo od pozostałych różnią się przede wszystkim zawartością barwników, nie witamin i składników mineralnych.
Bez względu na kolor, wszystkie porzeczki wspierają układ odporności i poprawiają wygląd skóry. Obecność cynku w kompleksie z siarką łagodzi zmiany trądzikowe, wzmacnia też włosy i paznokcie.
Wymienione składniki dokładnie zblendować, wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Mieszać co 1-1,5 godziny, aby nie powstały zamarznięte bryłki wody.
Czas trzymania w zamrażarce można dowolnie skracać lub wydłużać. Ja lubię zamarznięty, ale ciągle płynny jogurt, pycha! :)
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Koktajl kokosowo – porzeczkowy
Składniki:
3 szklanki jogurtu naturalnego,
szklanka mleka,
szklanka śmietanki 30%,
100g wiórków kokosowych,
laska wanilii,
4 łyżki cukru pudru,
szklanka czerwonych porzeczek.
Przygotowanie
Mleko zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi, po czym przestudzić. Dokładnie wymieszać z jogurtem, wstawić do lodówki. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito. Powstały mus schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać nasiona z laski wanilii, zmieszać z jogurtem, rozlać do szklanek. Na środku nałożyć trochę musu, wymieszać tworząc fantazyjne wzorki.
Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
szklanka mleka,
jajko,
4 łyżki cukru pudru,
25g świeżych drożdży,
75g masła,
szczypta soli.
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i cukier puder. Wbić jajko i wlać stopione, przestudzone masło. Na koniec dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia.
Krem:
150ml śmietany 12%,
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
laska wanilii,
2 łyżki cukru pudru,
jajko,
2 łyżki czerwonych porzeczek.
Śmietanę wymieszać z mąką, cukrem i nasionami z laski wanilii. Gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając, gotować kolejną minutę.
Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 8 min w temp. 225st. Ostudzić na kratce.
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką
Ciasto:
2 jajka,
szklanka ciepłej wody,
4,5 szklanki mąki pszennej,
125 g masła lub margaryny,
5 łyżek cukru,
25g świeżych drożdży.
Do ciepłej wody dodać łyżkę cukru oraz mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, posiekane masło, jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przez około 7 minut.
Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto „odgazować” uderzając w nie pięścią. Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt o wym. 38x23cm.
Masa serowa:
500g białego sera,
2 jajka,
łyżka budyniu waniliowego,
łyżka cukru waniliowego,
5 łyżek cukru pudru.
Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową.
Masa porzeczkowa:
2 szklanki czerwonych porzeczek,
1/2 szklanki wody,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody,
jajko.
1/2 szklanki wody zagotować z cukrem i porzeczkami. W 4 łyżeczkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną dodać do porzeczek. Mieszając, gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Zimną masę podzielić na pół i rozłożyć na obu porcjach ciasta. Po obu stronach naciąć paski o szerokości około 2,5 cm. Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić z drugą struclą.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st.
Deser musli z porzeczkami
Składniki:
1 szt deser waniliowy sojowy,
4 łyżki musli,
cynamon,
1/2 szklanki porzeczki czerwone.
Przygotowanie:
Porzeczki obieramy myjemy osuszamy . Ulubione musli mieszamy z cynamonem do smaku . Do małych szklaneczek nakładamy musli po ok 1 łyżce. Następnie dajemy kilka czerwonych porzeczek . dodajemy deserek waniliowy sojowy . Kolejna warstwa do musli potem deserek i znów porzeczki . Na koniec deser i ozdabiamy porzeczkami .
Sernik na zimno z porzeczkami
Spód:
225g herbatników
150g masła
Herbatniki kruszymy na miałko. Rozpuszczamy masło, wsypujemy herbatniki i mieszamy do wchłonięcia przez nie masła. Wykładamy blaszkę (20×24 cm) folią spożywczą i wysypujemy ciasteczkowy spód. Wkładamy na ok. 15 minut do lodówki (wtedy lepiej rozsmaruje się masa serowa).
Masa serowa:
600g sera z wiaderka
400 g jogurtu naturalnego
250 g drobnego cukru
400 g czarnej porzeczki
4 łyżki żelatyny
Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 część masy i odstawić na bok.
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, lekko przestudzić i dodać do większej porcji masy serowej ciągle miksując. Następnie wylać tę masę na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 30-40 minut. W międzyczasie porzeczki zmiksować blenderem i wymieszać je z odłożoną porcją masy serowej. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i lekko przestudzić. Dodać do masy porzeczkowej i dokładnie zmiksować. Wylać na zastygniętą jasną masę i wstawić do lodówki do stężenia.
Wierzch:
ok. 80 g czarnej porzeczki
1 galaretka czarna porzeczka
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimna wstawić do lodówki, żeby zaczęła delikatnie tężeć. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać lekko kisielowatą galaretkę i wymieszać. Wylać na zastygnięty sernik i wstawić do lodówki.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Czekoladowe ciasto z czarną porzeczką
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek temp.pokojowa
100 g mąki pszennej (przesiana)
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 g cukru
szczypta soli
Nadzienie:
600 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki żelatyny albo 3 śmietan-fixy
500 g czarnej porzeczki (umytej i obranej)
1 łyżeczka cukru pudru +1 łyżeczka kakao do posypania
Biszkopt: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, gdy będą już podbite zaczynamy pomalutku wsypywać cukier i cukier waniliowy miksujemy tak długo aż się nie rozpuści a piana będzie sztywna. Dodajemy po jednym żółtko następnie cienkim strumykiem wlewamy czekoladę, i chwilę miksujemy. Wyłączamy robota, bierzemy łyżkę w dłoń i cały czas delikatnie mieszając wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem, natłuszczonej fory o wymiarach 23×33 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. Studzimy. Nadzienie: Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu aż czekolada się nie rozpuści. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny ( można to zrobić dzień wcześniej). Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje stawiamy na niewielki ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy, studzimy. Czekoladową kremówkę ubijamy mikserem gdy już będzie gęsta dodajemy żelatynę. Wykończenie: 1/3 ciasta odcinamy i kruszymy. Na biszkopt wykładamy owoce, przykrywamy kremówką i posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Porzeczkowa fantazja z serem
Spód:
300g mąki pszennej,
150g masła,
150g cukru pudru,
łyżka cukru waniliowego.
Mąkę przesiać, dodać cukry, masło, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć i włożyć na 30minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st.
Mus porzeczkowy:
1/2 kg czerwonych porzeczek,
250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą,
20g mąki ziemniaczanej,
3 łyżki cukru.
Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście.
Masa serowa:
1/2 kg serka waniliowego z wiaderka,
125g masła,
125g cukru,
2 jajka,
budyń śmietankowy,
skórka z 1/2 cytryny,
100g mlecznej czekolady.
Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta.
Piec ok. 45min w temp. 190st.
Ostudzić, udekorować stopioną czekoladą.
Ciasto serowo – jogurtowe z porzeczkami
Spód:
150g masła lub margaryny,
150g biszkoptów.
Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić.
Masa serowa:
500g półtłustego twarogu,
400g jogurtu naturalnego,
500g czarnej porzeczki,
200g cukru pudru,
250g śmietany 30%,
cukier waniliowy,
4 łyżki żelatyny.
Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera, następnie przetrzeć przez sito.
Twaróg utrzeć z jogurtem naturalnym oraz cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy oraz przetarty mus z porzeczek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić, następnie przestudzić. Miksując, powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Wylać na schłodzony spód.
Wstawić na 3-4godziny do lodówki, by masa stężała.
Torcik porzeczkowy
Składniki:
300 g herbatników czekoladowych
125 g masła
400 ml śmietany kremówki
300 ml jogurtu naturalnego
300 g serka śmietankowego np. Bieluch
cukier puder
żelatyna (opakowanie na 1 litr)
0,5 kg porzeczek
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem, przełożyć do foremki i docisnąć. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając, do powstania płynnej cieczy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubić, dodać jogurt, serek, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na spód wyłożyć 1/2 masy potem porzeczki i pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Roladka z czerwoną porzeczką
Ciasto:
3 jajka + 2 żółtka,
150g drobnego cukru,
80g mąki pszennej,
80g mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru waniliowego,
szczypta soli.
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
Przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 34x42cm. Piec ok. 15min w temp. 180st.
Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia.
Krem:
250g serka mascarpone,
250g waniliowego serka homogenizowanego,
łyżka soku z cytryny,
250g czerwonych porzeczek,
50g cukru pudru.
Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce.
Kokosowe ciasto z porzeczkami
Spód:
125 g masła
60 g drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
185 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml mleka
Masa:
175 g dżemu porzeczkowego
250 g porzeczek
Wierzch:
100 g masła
5 łyżek drobnego cukru
2 jajka
225 g wiórków kokosowych
60 g mąki
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Formę o wymiarach 20×30 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozetrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (najlepiej mikserem lub w malakserze). Przełożyć je do formy. Wierzch ciasta posmarować dżemem, następnie wysypać porzeczki. Składniki wierzchu zmiksować. Przełożyć na porzeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-45 minut. Wierzch powinien być złocisty. Ciasto ostudzić w formie i pokroić na kwadraty.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Ciasto lawendowo – porzeczkowe
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
szklanka cukru,
4 jajka,
łyżka cukru waniliowego,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki suszonej lawendy,
3 łyżki maku,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
200g czerwonych porzeczek,
2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek. Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki. Piec około 70 minut w temp. 180st. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto malinowo – porzeczkowe z polewą
Składniki:
25 dag margaryna,
5 sztuk jaja,
1 szklanka cukier drobny,
2 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
4-5 kropelek aromat waniliowy,
100 ml olej słonecznikowy,
2 łyżki kisiel malinowy,
1 szczypta Sól,
1 szklanka maliny,
0,5 szklanki czerwone porzeczki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Miękką margarynę przekładamy do miski miksera( powinna poleżeć w temp. pokojowej) i ucieramy ją dodając najpierw po jednym żółtku, a później cukier i aromat waniliowy. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy do niej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksując dolewamy powoli olej. W tym samym czasie ubijamy pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Sztywną pianę wkładamy po łyżce do masy i delikatnie mieszamy masę( nie miksujemy, bo nie wyrośnie). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, połowę przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki i wykładamy na nią maliny i porzeczki. Do drugiej połowy dodajemy kisiel i mieszamy delikatnie. Następnie masę wykładamy na owoce. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po przestudzeniu ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową( rozpuszczamy na parze czekoladę z dodatkiem mleka).
Placek z porzeczkami i bezą
Składniki:
125 g masła temp. pokojowa
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
500 ml śmietany kremówki
40 g wiórków kokosowych
400 g czerwonych porzeczek
3 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
200 g cukru
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodajemy na przemian jajka i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy kremówkę. Masy nie ucieramy zbyt długo, wystarczy, że wymieszamy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i wylewamy ciasto, równomiernie rozkładamy porzeczki i pieczemy 30 minut w 200*C. Przed końcem pieczenia ubijamy białka pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ciasto wyjmujemy, zmniejszamy temp. do 170*C. Na podpieczony placek wykładamy piane z białek wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Brownie fasolowo – porzeczkowe
Składniki:
szklanka mąki żytniej,
2 czubate łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki brązowego cukru,
łyżeczka soli,
puszka czerwonej fasoli,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
szklanka czarnej porzeczki,
szklanka wody,
1/2 szklanki płatków owsianych,
50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady,
cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki.
Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Na wierzchu ciasta polać esy-floresy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciasto z porzeczkami – taki oszukany sernik
Ciasto:
5 żółtek,
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/3 szklanki cukru,
200g masła lub margaryny,
2 budynie czekoladowe (po 40g każdy),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka soku z cytryny.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem.
Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić.
Masa:
5 białek,
1/2 litra kwaśnej śmietany 18%,
1 i 1/2 szklanki cukru,
budyń śmietankowy (40g),
120g kaszy manny,
szczypta soli,
500g czerwonych porzeczek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać owocami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
Piec około 60 minut w temp. 180st.
Tarta porzeczkowa na najeżonym spodzie
Składniki:
3 opakowania ciastek jeżyki classic
250 g serka mascarpone
500 ml jogurtu greckiego
200 ml śmietany kremówki
400 g czerwonych porzeczek (umytych i obranych)
2 czubate łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka
Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy zimnym mlekiem i czekamy aż napęcznieje. Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do robota albo blendera i miksujemy. W blenderze będziemy zmuszeni rozdrabniać ciastka na raty wszystko po prosu za jednym razem nam się nie zmieści. Pokruszonymi ciastkami wykładamy dno formy do tart 21-24 cm. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy na najmniejszym ogniu i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser, jogurt i cukier. Chwile mieszamy do połączenia składników. Wlewamy żelatynę i znowu krótko mieszamy. Większą cześć porzeczek rozdrabniamy na papę, przekładamy do masy śmietankowej, dodajemy całe porzeczki i mieszamy. Nadzienie przekładamy na wcześniej przygotowany spód wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Dekorujemy w zależności od gustu startą czekoladą, pokruszoną bezą, miętą i porzeczkami, bitą śmietaną.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Konfitura z czarnej porzeczki
Składniki:
2 kg czarnej porzeczki,
800 g cukru,
galaretka wiśniowa.
Przygotowanie
Owoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Odstawić na całą noc. Następnie gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz. Ponownie odstawić na całą noc. Następnego dnia wsypać galaretkę i gotować jeszcze przez godzinę, często mieszając. Konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Konfitura z czerwonej porzeczki
Składniki:
1,5 kg czerwonych porzeczek,
800g cukru,
3 łyżki likieru kokosowego.
Przygotowanie
Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin, często mieszając. Na koniec dodać likier kokosowy, wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek
Składniki:
1 kg czarnych porzeczek,
1/2 kg jabłek,
cytryna,
1 kg cukru.
Przygotowanie
Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać startą skórkę z cytryny. Smażyć ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Sok z czarnej porzeczki
Składniki:
4 kg czarnej porzeczki,
2,5 kg cukru,
ok. 2,5 l wody.
Przygotowanie
Owoce umyć, usunąć szypułki, gotować w sokowniku około 2,5 godz. Ja zawsze jeszcze przed gotowaniem rozdrabniam blenderem owoce, wtedy znacznie szybciej puszczają sok.
Cały sok zlać. Następnie do powstałego soku (ok. 2,5L) dolać 2,5 l wody. Wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Zagotować, gotować 2 minuty na małym ogniu, stale mieszając.
Rozlać do butelek, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 5 minut.
Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki
Składniki:
500 g owoców czarnej porzeczki,
1/2 l wódki,
1/2 l wody,
500 g cukru.
Przygotowanie
Porzeczkę umyć, oczyścić z szypułek i rozdrobnić, Przełożyć do dużego słoja, po czym zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas delikatnie potrząsając.
Następnie przecisnąć owoce przez gazę.
Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem. Nalewkę wlać do ciepłego syropu, wymieszać i ostudzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w zacienionym, chłodnym miejscu.
Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej będzie stała.