Chrupiący kurczak z cukinią
Bardzo szybki w przygotowaniu i wyrazisty w smaku obiadek.
Składniki:
* filet z kurczaka
* 1 jajko;
* panierka Kamis „Chrupiący przysmak z płatkami czosnku”;
* 1 cukinia;
* 2-3 łyżki sosu sojowego;
* bazylia;
* zioła prowansalskie;
* pieprz ziołowy;
* 1 mały koncentrat pomidorowy w puszeczce;
* smalec/oliwa z oliwek (do smażenia)
Przygotowanie:
Filet kroimy w nie za duże i nie za grube piórka / płatki. Cukinię obieramy i kroimy w plasterki. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy w szklance wody, dodajemy zioła prowansalskie, pieprz i sos sojowy, mieszamy i na razie odstawiamy. Jajko wbijamy do małego półmiska, bełtamy. Na płaski talerzyk wysypujemy panierkę Kamisu i dodajemy do niej bazylię, mieszamy. Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku i panierce.
Potrzebne będą dwie patelnie – jedna na kurczaka, druga na cukinię. Rozgrzewamy na nich tłuszcz. Na pierwszej podsmażamy kurczaka, aż ze wszystkich stron kawałeczki będą ładnie rumiane. Na drugiej patelni lekko podsmażamy cukinię, dolewamy wody, by się poddusiła, a potem szklankę z wcześniej przyprawionym koncentratem, dokładnie mieszamy i przykrywamy. Podduszamy dalej, niech odparuje nieco wody.
Smaczności ;)