Ziemniaki zapiekane z kiełbasą

2 kwietnia 2011, dodał: Rybuniaa
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1kg ziemniaków,
  • 20dag kiełbasy,
  • 10dag cebuli,
  • 2dag tłuszczu,
  • 20dag śmietany,
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej,
  • 5 dag sera twardego, sól, pieprz

Ziemniaki pokrojone na plasterki obgotować w osolonej wodzie, odsączyć. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać na plasterki, podsmażyć w tłuszczu wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Śmietanę wymieszać z pastą pomidorową, przyprawić solą i pieprzem do smaku. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem układać warstwami ziemniaki i kiełbasę z cebulą, skrapiając śmietaną. Ostatnią warstwę ziemniaków polać śmietaną i posypać suto tartym żółtym serem. Zapiekać w gorącym piekarniku 20-30min. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty lub z kwaszonymi ogórkami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz