Chrupiące skrzydełka z grilla z owocami podawane z dipem pomarańczowo-ananasowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1opakowanie skrzydełek Nasz kurczak
- 1 pomarańcza
- 1 puszka ananasów w puszce
Marynata miodowa:
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżkioleju rzepakowego
- 1 cytryna
- 6 łyżek soku ananasowego
- 1 pomarańcza
- szczypta chilli
- otarta skórka z 1cytryny.
Dip pomarańczowo-ananasowy
- 3krążki ananasa z puszki
- 1sok z pomarańczy
- 1łyżeczka cukru brązowego
- 1sok z limonki
- kardamon
- pieprz biały Kamis do smaku
- Marynata miodowa: Wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy wlewamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka układamy na jednorazowej tacy do grilla i polewamy marynatą. Na rozgrzanym grillu stawiamy tacę ze skrzydełkami pieczemy, aż będą chrupiące (około 20 minut). W czasie pieczenia obracamy je i polewamy marynatą. Pod koniec grillowania na skrzydełkach układamy krążki ananasa i grillujemy kilka minut. Pomarańczę dokładnie myjemy następnie kroimy na cząstki grillujemy kilka min z każdej strony.Dip pomarańczowo-ananasowy: Do wysokiego naczynia wkładamy 2 krążki ananasa, dodajemy sok z pomarańczy i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku. Jeden krążek ananasa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu. Skrzydełka podajemy z grillowanym ananasem, pomarańczą i dipem pomarańczowo- ananasowym.