Chrupiące placki z cukinii. Wegetariańska miłość od pierwszego chrupnięcia

3 marca 2025,
dodał: Aleksandra Bulik

Placki ziemniaczane, to potrwa dobrze znana każdemu miłośnikowi kuchni słowiańskiej, ale i nie tylko. Większość z nas zna i uwielbia ten przysmak, ale nie wszyscy wiedzą, że można przyrządzać je w inny sposób. Ostatnio trafiłam na fenomenalny przepis na trochę inną wersję naszych ulubionych placków.

placki z cukinii

 

Placki z cukinii to alternatywna, lżejsza wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych idealna dla wegetarian, jak i osób chcących przejść na małą dietę, lub po prostu poeksperymentować ze smakami. Główną i chyba najlepszą cechą placków robionych na bazie warzyw jest to, że są pyszne, delikatne i mało kaloryczne. W tym przypadku mąka z ciecierzycy nadaje im niesamowitej miękkości i chrupkości. Jeżeli szukasz szybkiego i w miarę prostego przepisu na obiad placki z cukinii będą idealnym wyborem! Gwarantuję wam, że od razu po usmażeniu znikną z talerza. Można przygotowywać je zarówno z samej cukinii, jak i w połączeniu z innymi warzywami, lub dodatkiem domieszki ziemniaków. Pamiętajcie, aby smażyć je na małej ilości oleju, lub po prostu upiec w piekarniku co sprawi, że wyjdą naprawdę lekkostrawne i dietetyczne.

Składniki na chrupiące placki z cukinii

  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy/pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g cukinii
  • 1/4 niedużej cebuli
  • 1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy

Przygotowanie

Wsyp mąką do miski i wymieszaj z szczyptą soli, pieprzem i roztrzepanymi jajkami. Następnie wlej mleko i mieszaj, aż utworzy się jednolite ciasto. Cukinię i cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Rozgrzej patelnię olejem lub oliwą, smaż przez 2-3 minuty z obu stron, aż ładnie się zarumienią. W przypadku piekarnika pamiętaj, aby wyłożyć blachę papierem i piecz 30 minut przy 190 stopniach. Placki gotowe, smacznego!

Informacje dodatkowe

Sprawdzonym dodatkiem do placków byłby grecki sos tzatziki, gulasz, śmietana, jogurt naturalny lub sos pieczarkowy.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.