Choroby tarczycy – czy coś o nich wiesz?

11 kwietnia 2011, dodał: martusia
Artykuł zewnętrzny

Specjaliści oceniają, że na całym świecie problemy z tarczycą dotyczą ponad 300 mln ludzi, w tym głównie kobiet. Niestety z tego blisko połowa nie jest świadoma swojej choroby.

Warto wobec tego przybliżyć sobie te zagadnienie, by w razie pojawienia się niepokojących objawów, móc szybko zareagować.

A więc od początku… czym jest w ogóle tarczyca?

Gruczoł tarczowy to narząd znajdujący się u podstawy szyi. Swoim kształtem przypomina motyla. Jest on odpowiedzialny za wytwarzanie bardzo ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu hormonów. Zdolność wydzielnicza tarczycy jest regulowana przez hormon przysadki (tyreotropinę), a jego wytwarzanie z kolei przez hormon podwzgórza (tyreoliberynę). Dlatego też zaburzenia produkcji hormonów przez tarczycę  mogą być spowodowane zakłóceniami na linii podwzgórze ­– przysadka – tarczyca.

Hormony tarczycy (tyroksyna, trijodotyronina i kalcytonina) odpowiadają za czynność większości tkanek, dlatego ich prawidłowy poziom jest tak decydujący dla naszego zdrowia. Uznaje się, że mają one najbardziej wielokierunkowe działanie spośród wszystkich hormonów, a receptory, na które działają znajdują się niemal we wszystkich komórkach organizmu! Hormony tarczycy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju tkanek, szczególnie ośrodkowego układu nerwowego, czyli mózgu. Mają także decydujący wpływ na prawidłowy przebieg dojrzewania płciowego. Kalcytonina wpływa na gospodarkę fosforanowo-wapniową regulując rozwój kości. Hormony tarczycy wpływają także na przemiany białek, cukrów i tłuszczy, przez co prowadzą m. in. do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi.

Jak widać narząd ten odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę. Mimo jego niewielkich rozmiarów, nie należy go lekceważyć. Ze względu na zbliżający się tydzień walki z chorobami tarczycy (24-30 maja) zapraszamy Was na cykl artykułów dotyczących tego problemu. Mamy nadzieję, że zachęci to Was do przyjrzenia się uważniej swojemu ciału. Być może uda się dzięki temu wcześniej dostrzec symptomy choroby i zapobiec jej dalszemu rozwojowi.

Źródła: www.tarczyca.pl, Choroby wewnętrzne. Stan wiedzy na rok 2010. –  prof. dr hab. Andrzej Szczeklik (red.), Medycyna Praktyczna, 2010, Medycyna wewnętrzna. Repetytorium dla studentów medycyny i lekarzy. – Gerd Herold, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008

Zobacz również:

  1. Nadczynność tarczycy
  2. Dieta a niedoczynność tarczycy
  3. Trucizny na talerzu
  4. Czy masz zdrowe jelita -test





FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.