Chłodnik z ogórkami, żurawiną i orzechami
Artykuł zewnętrzny
Gorący, upalny dzień i częsty brak apetytu na gorące dania idą w parze. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem są zupy na zimno czyli chłodniki, które teraz można przygotować w różnych wersjach. Ten chłodnik zaskakuje nietypową zawartością: dodatkiem orzechów – poznajcie wspaniały przepis na letnie orzeźwienie:
składniki:
szklanka jogurtu naturalnego
duży kefir
pęczek rzodkiewek
3 ogórki zielone średniej wielkości
4 ząbki czosnku
koperek
orzechy nerkowca, włoskie
garść żurawiny
Orzechy włoskie i koperek posiekać, rzodkiewki zetrzeć na tarce a ogórka pokroić w drobniutką kostkę. Jogurt z kefirem wymieszać, dodać orzechy, warzywa, posypać szczypiorkiem, dosolić do smaku, można też dodać świeżo zmielony pieprz.