Chłodnik ogórkowo-arbuzowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki – dwie porcje:
- Około 350 g arbuza
- 2 ogórki (ok. 380 g każdy)
- 3-4 łyżki jogurtu
- Około 2 łyżki soku z cytryny
- Otarta skórka z 1/2 cytryny
- Około 20 listków melisy cytrynowej + kilka listków do dekoracji
- Spora szczypta papryczki z Espelette
- Sól do smaku
- Szczypta cukru
- Opcjonalnie : 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki łyżeczką.
Około100-150 g ogórka pokroić w małą kostkę i zachować do dekoracji.
Resztę ogórka pokroić w średniej wielkości kostkę (można też zetrzeć go na tarce), wrzucić do blendera dodając resztę składników (oprócz arbuza) i dokładnie zmiksować.
Dodać ewentualnie więcej soku z cytryny lub przypraw, do smaku.
Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Przed podaniem chłodnika miąższ arbuza pokroić w małą kostkę (wydrążając pestki) i wymieszać go z pokrojonym uprzednio ogórkiem; miseczki napełnić schłodzoną zupą oraz połową arbuzowo-ogórkowej mieszanki, resztą udekorować chłodnik, dodając kilka listków melisy.
Smacznego! :-)