Chłodnik BIO

22 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki na 5 porcji:

500 ml maślanki BIO, młoda botwina z gospodarstwa BIO, 3 jajka ekologiczne gotowane na twardo, warzywa BIO: ogórek, rzodkiewka, szczypior i koper w ilości według uznania, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier do smaku, 200 ml wody, 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Młode liście botwinki zaparzamy w 200 ml wody zakwaszonej cytryną, z której uzyskujemy delikatny czerwony barszczyk. Warzywa: ogórek obrany i rzodkiewkę ścieramy na tarce. Szczypior kroimy na drobno. Czosnek ucieramy. Schłodzony barszcz z pokrojonymi liśćmi botwinki i pokrojone warzywa łączymy z maślanką. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Do całości wkładamy jajka ugotowane na twardo przekrojone na pół. Posypujemy szczypiorem i koprem.


Smacznego!

 

 

na chłodnik zaprasza szef kuchni:

Restauracja BIO Porta 13

ul. Chmielna 13a

00-021 Warszawa

www.porta13.pl