Chińska sałatka z białej kapusty

5 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– 1 kg białej kapusty
– 1 ostra czerwona papryka
– 1 mały kawałek imbiru
– 3 łyżki białego octwu winnego
– 2 łyżki jasnobrązowego cukru
– 1 łyzka oleju sezamowego
– 100 gram orzeszków ziemnych
– 100 gram migdałów
– 1 łyzka soli

Liście kapusty opłukać, cienko poszatkować, pokroić na kawałki długości około 6 cm. Kapuste przełożyć do kamiennego garnka, wymieszać z sola i cukrem, odstawic na 2 godziny. Paprykę przeciąż na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Opłukać, pokroic w cienkie paseczki, imbir obrać, drobno posiekać, migdały sparzyc wrzątkiem, zdjąć gorzką skórkę. Kapuste lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać i odstawić na kolejne 2 godziny w chłodne miejsce.