Chicken liver Pie
SKŁADNIKI:
Farsz z wątróbki:
- ok. 700g świeżej wątróbki drobiowej,
- 3 duże cebule,
- 250g pieczarek,
- puszka obranych i pokrojonych pomidorów (400g),
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 większe ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki maki pszennej,
- ok. 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia,
- sól, pieprz, vegeta, sos sojowy, papryka, oregano, trochę soku z cytryny, łyżeczka cukru, chilli.
Puree:
- ok. 2,5 szklanki puree ziemniaczanego,
- 150-200ml śmietany 18% lub dobrej jakości gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 duże garści starkowanego, żółtego sera,
- 200g krojonej marchewki z puszki (lub ugotowanej),
- sól, pieprz,
- odrobina startej gałki muszkatołowej,
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę moczymy w zimnej wodzie, kilkakrotnie ja zmieniając, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie odsączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na drobne części. Cebulę, czosnek i pieczarki obieramy, cebulę kroimy na piórka, pieczarki w plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, po czym odsączamy ja z tłuszczu i przekładamy do rondla. W razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju na patelnię i wrzucamy pieczarki. Odparowujemy i przekładamy je do rondla. Pokrojoną wątróbkę, posypujemy mąką, delikatnie mieszamy i wrzucamy na rozgrzany olej (w razie potrzeby dolać więcej tłuszczu), smażymy wątróbkę, do momentu aż zacznie zmieniać kolor, po czym dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i przekładamy do rondla, w którym znajdują się pozostałe składniki. Zagotowujemy farsz, i dusimy, do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane. Trwa to ok. 10-13 minut. Do natłuszczonej formy wkładamy warstwę farszu z wątróbką. Marchewkę z puszki (lub ugotowaną) odsączamy z zalewy i zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Puree wrzucamy do miski (ziemniaki można lekko podgrzać, ja dodaje jeszcze cieple, świeżo przygotowane puree), dodajemy śmietanę (lub jogurt), dużą garść tartego sera, przyprawy i mieszamy, do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy marchewkę i delikatnie mieszamy. Gotowe puree kładziemy partiami na wierzch farszu i delikatnie rozsmarowujemy do wyrównania powierzchni. Na koniec dekorujemy marchewką, posypujemy pozostałym żółtym serem i wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut. Temperatura pieczenia to 200-220 stopni. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia, najlepiej jest podwyższyć temp. do 220, aby podrumienić nieco nasza zapiekankę. Można dodać więcej sera na wierzch zapiekanki, jego smak biedzie wtedy bardziej wyczuwalny. Danie jest całkowicie mojego pomysłu.