Chałka: przepis na pyszną chałkę domowej roboty
Kiedy wspomnień czuję czar,
W sercu mnie ogarnia żar.
Swojskie masło, zapach chleba
Nic już więcej nie potrzeba!
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 0,5 kostki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, chłodne masło, szczyptę soli i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy przykryte na pół godziny. Następnie dzielimy je na 3 części, z których formujemy wałki. Blaszkę smarujemy masłem i pleciemy warkocz z ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy kruszonkę z podanych wyżej składników, które musimy dokładnie rozmieszać, a następnie włożyć do zamrażalnika.
Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy utartą kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180*. Jeśli chałka będzie już bardzo rumiana, a czas pieczenia jeszcze nie minie, to można nakryć papierem.