Chałka: przepis na pyszną chałkę domowej roboty

18 sierpnia 2011, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Kiedy wspomnień czuję czar,
W sercu mnie ogarnia żar.
Swojskie masło, zapach chleba
Nic już więcej nie potrzeba!

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, chłodne masło, szczyptę soli i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy przykryte na pół godziny. Następnie dzielimy je na 3 części, z których formujemy wałki. Blaszkę smarujemy masłem i pleciemy warkocz z ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy kruszonkę z podanych wyżej składników, które musimy dokładnie rozmieszać, a następnie włożyć do zamrażalnika.

Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy utartą kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w  temp. 180*. Jeśli chałka będzie już bardzo rumiana, a czas pieczenia jeszcze nie minie, to można nakryć papierem.

file1313672439