Cebulowa kartoflanka z „ośmiorniczką”

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

W poszukiwaniu nowych odcieni smaku kartoflanki. Bardzo udane poszukiwanie moim zdaniem.

Czas: 1 godzina

Składniki:

4 średnie ziemniaki

2 marchewki średniej wielkości

2 duże cebule

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 kostka bulionu drobiowego Knorra

4 cienkie białe kiełbaski parzone

4 szklanki wody

1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %

sól

szczypta mielonego pieprzu

szczypta utartej gałki muszkatołowej

4 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku

Cebule pokroić w piórka i smażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem). Ziemniaki (obrane i umyte) pokroić w kostkę, a marchew w plasterki. Włożyć do garnka cebulę, ziemniaki i marchew. Zalać wodą. Dodać kostkę bulionową i gotować 45 minut.

Kiełbaski pokroić na 4 części każdą i ponacinać w „ośmiorniczki”. Wrzucić do garnka z zupą i ogrzewać aż się „rozwiną”. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku  solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

file1285442486



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...