Cebulowa kartoflanka z „ośmiorniczką”
W poszukiwaniu nowych odcieni smaku kartoflanki. Bardzo udane poszukiwanie moim zdaniem.
Czas: 1 godzina
Składniki:
4 średnie ziemniaki
2 marchewki średniej wielkości
2 duże cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
4 cienkie białe kiełbaski parzone
4 szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
sól
szczypta mielonego pieprzu
szczypta utartej gałki muszkatołowej
4 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
Cebule pokroić w piórka i smażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem). Ziemniaki (obrane i umyte) pokroić w kostkę, a marchew w plasterki. Włożyć do garnka cebulę, ziemniaki i marchew. Zalać wodą. Dodać kostkę bulionową i gotować 45 minut.
Kiełbaski pokroić na 4 części każdą i ponacinać w „ośmiorniczki”. Wrzucić do garnka z zupą i ogrzewać aż się „rozwiną”. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.