Carpaccio z łososia z kozim serem
Francusko-włoskie inspiracje – czyli carpaccio z łososia z kozim serem
Wpływy różnych tradycji kulinarnych mieszają się ze sobą tworząc wyjątkowe smaki. Przykładem jest tutaj połączenie klasycznego włoskiego carpaccio z łososia ze znanym francuskim kozim serem.
Carpaccio to “tatar po włosku”, który tradycyjnie przygotowuje się z surowego mięsa – wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka. Łosoś doskonale nadaje się na szybki obiad, nie obędzie się bez niego żadne przyjęcie. Łatwo go przygotować na wiele sposobów: gotowany, smażony, pieczony, a także podany na surowo w postaci carpaccio właśnie. Zawsze jest pyszny.
Danie to, które na stałe wpisało się do kanonu włoskich przystawek, skosztować możemy praktycznie w każdej restauracji serwującej potrawy z tego kraju. W wersji francuskiej możemy skosztować carpaccio z dodatkiem aksamitnego koziego sera, który nadaje daniu delikatności i wyrazistości zarazem.
Przepis na carpaccio z łososia z kozim serem poleca producent francuskich kozich serów marki Merci Chef !.
Do przygotowania carpaccio będziesz potrzebować:
– 200g świeżego łososia
– plasterki sera koziego (np. Merci Chef ! Roladka)
– sól, najlepiej morska
– świeżo zmielony pieprz czarny
– rozmaryn
Marynata:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sok z cytryny
– posiekaną cebulę, np. szalotkę
– posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Mięso łososia musi być bardzo cienko pokrojone lub rozbite. Jego cienkie plasterki rozłóż równomiernie na talerzu. Następnie skrop sokiem z cytryny aby podkreślić smak delikatnego mięsa i zatrzymać lekko różowy kolor.
Z wyżej wymienionych składników przygotuj marynatę. Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą posmaruj nią przy pomocy pędzla kuchennego dokładnie każdy kawałek łososia. Na wierzch ułóż plasterki serka koziego. Całość skrop resztą marynaty, posyp listkami rozmarynu, dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Delikatny łosoś najlepiej smakuje z małą ilością przypraw, dlatego postaraj się nie przesadzić z solą i pieprzem.
Tak przygotowane carpaccio jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub świeżą bagietką i zieloną sałatą.
Carpaccio z łososia z kozim serem to z jednej strony wykwintna przystawka serwowana na przyjęciach, jak i wspaniałe danie kolacyjne, którym można sprawić sobie przyjemność bez specjalnej okazji.