Carpaccio z buraków z kozim serem i winegretem
Składniki
1 mały burak, surowy (na zdjęciu są 2, ale użyłam tylko jednego)
2 garście rukoli, może być inna ulubiona zielenina, umyta
100 g koziego sera, pokrojonego w cieniutkie najlepiej okrągłe plastry
2 czubate łyżki dyni, uprażyć
3 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
4 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
sok z 1/2 cytryny
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Do miseczki wlać sok z pomarańczy, olej, ocet balsamiczny, dodać sól, ubijać ubijaczką albo blenderem, aż mieszanka dobrze się połączy i zgęstnieje. Odstawić.
Buraka obrać i za pomocą bardzo ostrego noża, bądź obieraczki do warzyw, pokroić na plastry grubości papieru. Ułożyć warstwami w miseczce, każdą warstwę skropić sokiem z cytryny, a na koniec wszystko zalać zimną wodą, tak by pokryła wszystkie plastry.
Zieleninę rozłożyć na talerzach, na liściach ułożyć na przemian odsączone z wody plastry buraka oraz ser. Posypać uprażonymi pestkami dyni, skropić winegretem, oprószyć pieprzem i podawać.