Polędwiczki wieprzowe w sosie z owoców leśnych i granatu

26 listopada 2013, dodał: Dr Jacobs
Artykuł zewnętrzny

Proponujemy przepis na pyszne danie mięsne z dodatkiem soku z granatu. Danie, oprócz ewidentnych walorów smakowych, jest też bardzo zdrowe, dzięki dodaniu do sosu przefermentowanego soku z granatu. Smak prawdziwego soku z granatu jest cierpki, dodając go jednak do potraw uzyskujemy wykwintny smak, czyniąc je przy okazji zdrowym.

Polifenole zawarte w owocach granatu, poddane procesowi fermentacji (np. GranaFerment Dr. Jacob’s), mają naukowo udowodnione działanie zdrowotne. Picie takiego soku pomaga na liczne schorzenia, jak m.in. miażdżyca czy choroby nowotworowe (rak płuc, okrężnicy, skóry, piersi, czy prostaty). Leczy także procesy zapalne, przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym, chorobom wątroby, a nawet zmniejsza tworzenie tłuszczu w organizmie do 40 proc.

Do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie z owoców leśnych i granatu potrzebujemy:

polędwiczki wieprzowe (2szt.)

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki suszonej żurawiny

2 łyżki jagód ze słoika

2-3 łyżki przefermentowanego soku z owoców granatu (GranaFerment Dr. Jacob’s)

1 łyżeczka miodu

1 mały ząbek czosnku

gałązka świeżego rozmarynu

parę ziaren pieprzu

łyżka masła klarowanego

sól do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w szersze kawałki, solimy i odstawiamy, aby do pieczenia miały temperaturę pokojową.

W tym czasie w rondelku roztapiamy masło, dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy wino. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy żurawinę, jagody i rozmaryn. Gotujemy dalej ok. 3-5 minut, aż wszystkie aromaty przejdą do wina. Następnie dodajemy miód i wstawiamy z powrotem na ogień. Dorzucamy ziarna pieprzu i solimy do smaku. Sok z granatu dodajemy do lekko ostudzonego już sosu, przed polaniem mięsa.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół). Kawałki polędwiczki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią (w zależności od grubości kawałka od 2 do 3 minut z każdej strony). Układamy na wysmarowaną olejem blaszkę, pergamin lub folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po 10 minutach mięso obracamy na drugą stronę.

Kawałki upieczonego mięsa wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz