Caponata z bakłażana z pomidorami

7 listopada 2019, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Caponata to włoski specjał z warzyw, w smaku przypomina nieco ratatuj, jednak podaje się to danie w wersji schłodzonej. To danie, które kochają weganie i wegetarianie, poprawia nastrój i co najważniejsze działa przeciwzapalnie.  Latem wspaniale orzeźwia a dzięki rodzynkom posiada lekko słodkawy posmak.  Można je serwować  jednak przez cały rok, również jesienią np. z makaronem, świeżą bagietką, w formie bruschetty, z kaszą kuskus itp.

składniki:

2 bakłażany

2 czerwone papryki

2 cebule

łodyga selera naciowego

250 gram pomidorów

łyżka kaparów

łyżka rodzynek

garść czarnych oliwek

3 ząbki czosnku

kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

cukier trzcinowy

ocet winny

sól, pieprz i ewentualnie świeże zioła

 

Przygotować bakłażany: pokroić w grube plastry, lekko posolić i odstawić na 10 minut, po czym wytrzeć z kropelek i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, na kolejnej patelni podsmażyć seler, cebulkę, czosnek, paprykę, dodać pomidory obrane ze skórki.  Dodać na koniec bakłażany i rodzynki, oliwki i kapary i doprawić całość do smaku.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

bez czego nie możecie się obejść?…
Bez internetu pewnie długo bym nie pożył. Ale z chęcią bym go wypróbowała...
zabawa - pomagamy spełnić pragnieni…
Pomyśl, jaką nagrodę sobie dasz, jak to zrobisz... Chciałabym mieć dłuższe włosy...
Firmowa impreza
Wg mnie też najlepsza jest grypa żołądkowa, można jej dostać w ostatniej chwili...
Manicure polimerowy
Ciekawa opcja, muszę wypróbować bo niedługo idę na wesele.