URODA I ZDROWIE

Caponata z bakłażana z pomidorami

7 listopada 2019, dodał: Redakcja

Caponata to włoski specjał z warzyw, w smaku przypomina nieco ratatuj, jednak podaje się to danie w wersji schłodzonej. To danie, które kochają weganie i wegetarianie, poprawia nastrój i co najważniejsze działa przeciwzapalnie.  Latem wspaniale orzeźwia a dzięki rodzynkom posiada lekko słodkawy posmak.  Można je serwować  jednak przez cały rok, również jesienią np. z makaronem, świeżą bagietką, w formie bruschetty, z kaszą kuskus itp.

składniki:

2 bakłażany

2 czerwone papryki

2 cebule

łodyga selera naciowego

250 gram pomidorów

łyżka kaparów

łyżka rodzynek

garść czarnych oliwek

3 ząbki czosnku

kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

cukier trzcinowy

ocet winny

sól, pieprz i ewentualnie świeże zioła

 

Przygotować bakłażany: pokroić w grube plastry, lekko posolić i odstawić na 10 minut, po czym wytrzeć z kropelek i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, na kolejnej patelni podsmażyć seler, cebulkę, czosnek, paprykę, dodać pomidory obrane ze skórki.  Dodać na koniec bakłażany i rodzynki, oliwki i kapary i doprawić całość do smaku.

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Ciuchy z seiciówek - opinie
Ja już próbowałam Zarę, HM, Mustanga, Wranglera, Lee, Levisa i wielu innych dopiero...
Gdzie na jesienne wyprzedaże ?
Ja ostatnio na limango kupiłam sobie na wyprzedaży super jeansy Joy https://www.limango.pl/shop/cross-jeans/dzinsy-joy-regular-fit-w-kolorze-granatowym-2-7057952?brand=cross-jeans, są...
AMPUKI ARGAN INFUSION od Inoar
Hej dziewczyny, czy stosował ktoś z was te ampułki z Inoar? Widziałam ostatnio...
Dekoloryzacja
Dekoloryzacja potrafi zajechać włosy, coś o tym wiem. Jedną z opcji, którą przedstawiła...