URODA I ZDROWIE

Caponata z bakłażana z pomidorami

7 listopada 2019, dodał: Redakcja

Caponata to włoski specjał z warzyw, w smaku przypomina nieco ratatuj, jednak podaje się to danie w wersji schłodzonej. To danie, które kochają weganie i wegetarianie, poprawia nastrój i co najważniejsze działa przeciwzapalnie.  Latem wspaniale orzeźwia a dzięki rodzynkom posiada lekko słodkawy posmak.  Można je serwować  jednak przez cały rok, również jesienią np. z makaronem, świeżą bagietką, w formie bruschetty, z kaszą kuskus itp.

składniki:

2 bakłażany

2 czerwone papryki

2 cebule

łodyga selera naciowego

250 gram pomidorów

łyżka kaparów

łyżka rodzynek

garść czarnych oliwek

3 ząbki czosnku

kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

cukier trzcinowy

ocet winny

sól, pieprz i ewentualnie świeże zioła

 

Przygotować bakłażany: pokroić w grube plastry, lekko posolić i odstawić na 10 minut, po czym wytrzeć z kropelek i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, na kolejnej patelni podsmażyć seler, cebulkę, czosnek, paprykę, dodać pomidory obrane ze skórki.  Dodać na koniec bakłażany i rodzynki, oliwki i kapary i doprawić całość do smaku.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Problemy z kręgosłupem
U mnie koniecznie trzeba było zrobić rezonans całego kręgosłupa a teraz czeka mnie rehabilitacja...
Ból w śródstopiu
Może warto zrobić rezonans? Ja szybko dostałam się w Warszawie do https://radiomedica.pl/...
Wazelina zamiast odżywki do rzęs?
Lepszy jest olejek rycynowy, ale trzeba uważać, żeby nie dostał się do oka...
Ekskluzywne ciuchy - gdzie?
Też lubię, ale też lubię też ubrania od projektantki Agaty Wojtkiewicz ;)