,,Bukiecik warzyw „
,,Bukiecik warzyw "
Bukiet warzyw to to nie jest bo wybór warzyw za mały ale na te upały w sam raz .
Czas : 30 minut
Składniki :
6 ziemniaczków
3 marchewki
1 mała ( lub ½ dużej ) kalarepki
6 średnich różyczek kalafiora
garść fasolki szparagowej
1 duży pomidor
½ ogórka
1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
½ pęczka kopru
kilka liści sałaty
4 łyżki masła
2 łyżeczki bułki tartej
sól
Obrać ziemniaki, marchew i kalarepkę – pokroić w kawałki . Oczyścić kalafiora i fasolkę . Ułożyć w garnku z grubym dnem ( szerokim ) , podlać 1 szklanką wody , lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte .Można oczywiście gotować na parze ( wtedy gotują się trochę dłużej ) . Ja nie przepadam za warzywami gotowanymi na parze – wole takie z wody .Pomidory i ogórki pokroić .Kukurydze przelać gorąca woda i odcedzić . Koper pokroić .
Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je- wymieszać.
Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić ( wodę z gotowania można użyć do zrobienia zupki koperkowej do popicia ). Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory, ogórek, kukurydzę . Polać masłem z bułeczką i posypać koprem .
Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę .Doskonałe na letnie upalne dni.
Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp tym lepiej.
NADESŁAŁA: Babciagramolka