Pomidorki cherry faszerowane – przystawka
Pomysł pochodzi z bloogu ,,Lubię gotować „
A to moja wersja .
Czas : 15 minut
Składniki :
Ok. 20 patyczków do szaszłyków
20 pomidorków Cherry
kilka łyżeczek białego sera kremowego – lekko osolonego
kilka łyżeczek sera pleśniowego typu Roquefort ( Lazur , Gorgonzola )
kilka łyżeczek ostrego żółtego sera – utartego ( ja tym razem użyłam kostek marynowanego w
oleju domowego sera żółtego )
gałązki zielonej pietruszki
mały wazonik
nieduży korniszon
Patyczki do szaszłyków skrócić do wysokości odpowiedniej do wysokości wazonika . Z pomidorków ściąć górny plasterek i ostrożnie wydrążyć miąższ ze środka ( można go użyć potem np. do jajecznicy ) .Pomidorki nadziać trzema rodzajami serów. W każdy pomidorek wbić delikatnie od spodu patyczek do szaszłyków. Patyczki z nabitymi pomidorkami wstawiać do wazonika i wbijać w położony na dnie korniszon .Pomiędzy patyczki włożyć gałązki zielonej pietruszki .
Stawiać pomiędzy innymi przekąskami .