Budyń z kaszy manny i białej czekolady. Mój wakacyjny hit deserowy

13 sierpnia 2024, dodał: Dagmara Borucka

Zobaczcie pyszny przepis na budyń z kaszy manny z dodatkiem białej czekolady. Deser jest bardzo prosty z przygotowaniu, syci na długo oraz nadaje się do jedzenia o każdej porze dnia. Jego delikatna puszysta struktura niczym chmurka otula nasze podniebienie. Jest to jeden z najlepszych deserów jakie ostatnio przygotowuję, w smaku przypomina nieco mascarpone, ale jest o wiele lżejszy i zdrowszy. To mój wakacyjny hit, który ostatnio przygotowuję po każdym posiłku. Zobaczcie w jaki sposób go przygotować.

Kasza manna, to drobno mielona pszenica, która ma wiele korzyści zdrowotnych.  Zawiera węglowodany, co czyni ją idealnym źródłem energii na początek dnia. Z kolei białko,  jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Kasza manna jest źródłem wielu witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz zdrową skórę. Zawiera również minerały takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Ponadto ma niską zawartość tłuszczu, co czyni ją lekkostrawną i zdrowym składnikiem diety.

budyń z kaszy manny

Pomimo, że kasza manna nie jest tak bogata w błonnik jak inne ziarna, nadal zawiera pewne ilości, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Ze względu na swoje właściwości, kasza manna jest często używana w różnych kuchniach świata jako baza do deserów, zup, czy dań głównych. Jednym z popularnych deserów, który można przygotować z kaszy manny, jest budyń.

Właściwości białej czekolady

Biała czekolada, choć często mniej doceniana w porównaniu do ciemnej czy mlecznej, posiada swoje unikalne właściwości i zalety. Składa się głównie z masła kakaowego, cukru, mleka w proszku lub skondensowanego mleka, lecytyny jako emulgatora oraz ekstraktu waniliowego, który dodaje aromatu i smaku. Różni się od ciemnej i mlecznej czekolady brakiem proszku kakaowego. Pod względem odżywczym, biała czekolada jest bogata w kalorie i tłuszcz ze względu na wysoką zawartość masła kakaowego i cukru, co sprawia, że jest produktem o wysokiej wartości energetycznej. Zawiera także witaminy A i D obecne w mleku, a także wapń, który jest ważny dla zdrowych kości i zębów. W niewielkich ilościach występują w niej magnez i żelazo, które są korzystne dla zdrowia mięśni i krwi.

Przepis na budyń z kaszy manny i białej czekolady

Co kupić?
  • 200 ml + 2 łyżki mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3 kostki białej czekolady
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • świeże owoce sezonowe

Przygotowanie:

W garnku podgrzejcie mleko z dodatkiem esencji waniliowej. Następnie dodajcie kaszę mannę oraz posiekaną czekoladę. Całość gotujcie do uzyskania gęstej masy, mniej więcej 6 minut. Po ostudzeniu masę miksujemy, serwujemy z pokruszonymi bezami i owocami sezonowymi.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Ten rok jest dla mnie nie łaskawy jeśli chodzi o zdrowie. Ciepły okres...
Obsesyjne kontrolowanie przez partn…
Trzeba tak samo zacząć co kontrolować żeby odczuł, jakie to jest absurdalne!
Łódź
Ja zapraszam na jesienny spacer po klimatycznych miejscach śródmieścia....
Złoty pierścionek.
Ja lubię fantazyjne pierścionki, takie niepowtarzalne....