Budyń z kaszy manny i białej czekolady. Mój wakacyjny hit deserowy
Zobaczcie pyszny przepis na budyń z kaszy manny z dodatkiem białej czekolady. Deser jest bardzo prosty z przygotowaniu, syci na długo oraz nadaje się do jedzenia o każdej porze dnia. Jego delikatna puszysta struktura niczym chmurka otula nasze podniebienie. Jest to jeden z najlepszych deserów jakie ostatnio przygotowuję, w smaku przypomina nieco mascarpone, ale jest o wiele lżejszy i zdrowszy. To mój wakacyjny hit, który ostatnio przygotowuję po każdym posiłku. Zobaczcie w jaki sposób go przygotować.
Kasza manna, to drobno mielona pszenica, która ma wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera węglowodany, co czyni ją idealnym źródłem energii na początek dnia. Z kolei białko, jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Kasza manna jest źródłem wielu witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz zdrową skórę. Zawiera również minerały takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Ponadto ma niską zawartość tłuszczu, co czyni ją lekkostrawną i zdrowym składnikiem diety.
Pomimo, że kasza manna nie jest tak bogata w błonnik jak inne ziarna, nadal zawiera pewne ilości, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Ze względu na swoje właściwości, kasza manna jest często używana w różnych kuchniach świata jako baza do deserów, zup, czy dań głównych. Jednym z popularnych deserów, który można przygotować z kaszy manny, jest budyń.
Właściwości białej czekolady
Biała czekolada, choć często mniej doceniana w porównaniu do ciemnej czy mlecznej, posiada swoje unikalne właściwości i zalety. Składa się głównie z masła kakaowego, cukru, mleka w proszku lub skondensowanego mleka, lecytyny jako emulgatora oraz ekstraktu waniliowego, który dodaje aromatu i smaku. Różni się od ciemnej i mlecznej czekolady brakiem proszku kakaowego. Pod względem odżywczym, biała czekolada jest bogata w kalorie i tłuszcz ze względu na wysoką zawartość masła kakaowego i cukru, co sprawia, że jest produktem o wysokiej wartości energetycznej. Zawiera także witaminy A i D obecne w mleku, a także wapń, który jest ważny dla zdrowych kości i zębów. W niewielkich ilościach występują w niej magnez i żelazo, które są korzystne dla zdrowia mięśni i krwi.
Przepis na budyń z kaszy manny i białej czekolady
- 200 ml + 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 6 kostek białej czekolady
- kilka kropli esencji waniliowej lub aromatu pomarańczowego
- świeże owoce sezonowe, cynamon
Przygotowanie:
W garnku podgrzejcie mleko z dodatkiem esencji waniliowej. Następnie dodajcie kaszę mannę oraz posiekaną czekoladę. Można też dodać łyżkę wiórków kokosowych. Całość gotujcie do uzyskania gęstej masy, mniej więcej 6 minut. Po ostudzeniu masę miksujemy, serwujemy z pokruszonymi bezami i owocami sezonowymi.