Brownie z batatów
Batat to słodka odmiana ziemniaków. Od tradycyjnych odróżnia je pomarańczowy kolor i wielkość bulwy, która jest większa i podłużna. Zawierają więcej błonnika oraz witamin. Są źródłem magnezu, wapnia oraz podobnie jak marchewka beta-karotenu. Co ciekawsze, mają mniej kalorii, za to dostarczają organizmowi naturalne cukry, które są dawką energii. Przez niski indeks glikemiczny, można urozmaicić nimi dietę!
Można je wykorzystać w kuchni w taki sam sposób, jak tradycyjne ziemniaki, czyli piec jako talarki lub frytki, grillując, czy gotując. Idealnie nadają się do kremowych zup, czy puree. Sprawdzą się również w połączeniu z owocami, poprzez swój słodki smak. Co więcej, można z nich zrobić brownie.
Będzie mniej słodkie od klasycznego, ale jednak równie pyszne i mniej kaloryczne, bo nie zawiera ani grama cukru.
Składniki:
500 g upieczonych batatów
200 g daktyli bez pestek
170 g migdałów
1/3 szklanki gorzkiego kakao
3 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki mąki kokosowej lub gryczanej
4 jajka
szczypta soli
do posypania: gorzkie kakao lub wiórki kokosowe
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Upiecz bataty w piekarniku (180 stopni przez 35 minut). Zostaw do ostudzenia i obierz ze skórki. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw do zmiękczenia (ok. 15 minut). Odcedź, dodaj do batatów i zmiksuj, bądź rozgnieć widelcem na gładką masę.
Olej rozpuść na małym ogniu i zostaw do wystudzenia.
Zmiel na gładko migdały.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
Do masy dodaj olej, kakao, sól, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i zmiksuj. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i połącz wszystkie składniki.
Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę wlej do formy. Ciasto piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Zostaw do wystudzenia. Na koniec udekoruj polewą z gorzkiej czekolady oraz wiórków kokosowych.
Smacznego!