Botwinka na rosole

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Botwinka na rosole


Zaczął się sezon na botwinkę .

Czas : 1 godzina

Składniki :

1 ćwiartka kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 małego selera
¼ pora
1 pęczek botwinki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
½ pęczka koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
4 średniej wielkości ziemniaki ( najlepiej młode )
pieprz mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki 18% ( lub 30 % )
barszcz czerwony w płynie lub w proszku ( lub sok z cytryny )
3 szklanki wody
sól
3 jajka na twardo

Obrać warzywa ( marchew pokroić w talarki) .Włożyć z mięsem , liśćmi laurowymi , zielem angielskim i kostką bulionu drobiowego do garnka i zalać woda . Gotować 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w ósemki ( lub drobniej ) ziemniaki i dalej gotować. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę, por i seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku odrobiną barszczu czerwonego w płynie lub ze słoiczka lub sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem . Podawać dodając do każdego talerza jajko na twardo pokrojone w ósemki i posypaną reszta pokrojonego koperku.
Spotkałam się z dodaniem w ostatniej fazie gotowania ząbka czosnku- ja nie dodaję .

Z mięsa i warzyw wyjętych z zupy można zrobić farsz do pierogów lub krokietów , lub obrane mięso włożyć do zupy.

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...