Borówka amerykańska – źródło antyutleniaczy i witamin!

25 lipca 2017,
dodał: Żaneta Szczęsna
Artykuł zewnętrzny

Znana i popularna coraz częściej ze względu na swoje dobroczynne właściwości, nazywana przez wielu „rośliną XXI wieku” – mowa o borówce amerykańskiej. Wysokie walory smakowe tylko wzmagają zainteresowanie do jej spożycia, coraz to większej rzeszy osób, która z roku na rok wzrasta.

bor
Owoce borówki znane są od dawna. Zbierane były w lasach przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Spożywane na świeżo, stanowiły doskonałe pożywienie, a zakonserwowane były dodatkiem do zup, gulaszu i mięs. Zarówno owoce borówki jak i jej liście z korzeniami używane były w celach leczniczych. Sokiem z borówek leczono przeziębienia, a herbatki z liści borówek podawano, aby uzdrawiać choroby krwi. Służyły również w leczeniu niektórych dolegliwości przewodu pokarmowego. Znane były ich właściwości zapobiegawcze w występowaniu niektórych chorób serca. Obecnie już wiadomo, że owoce borówki wyróżniają się nie tylko tymi właściwościami, ale także wysoką wartością dietetyczną przy niskich energetycznych i dużych zasobach cennych składników odżywczych.

herb
Owoce te są niezwykłą bronią w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Badania naukowców z Narodowego Centrum Żywienia w USA dowiodły, że borówka jest bogatym źródłem naturalnych antyutleniaczy głównie witaminy A, C, E. Te same badania dowiodły, iż zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, jabłek czy brokułów. Antyutleniacze neutralizują „wolne rodniki” – związki, które mogą niszczyć ściany komórkowe i strukturę DNA. Podobne działanie prewencyjne jak antyutleniacze wykazują również antocyjany i fenole, które też występują w dużych ilościach w borówce. Zaś antocyjany, barwniki dzięki którym borówka jest niebieska, poprawiają jakość wzroku oraz niwelują tzw. zmęczenie wzroku. Spożywanie borówek zahamowuje również procesy starzenia. Działają zapobiegawczo w nabyciu choroby, Alzheimera oraz arteriosklerozy.


Roślinne hormony – fitoestrogeny, zawarte w borówkach redukują zły cholesterol (LDL) a wspomagają tworzenie dobrego (HDL). Zmniejsza się w ten sposób ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych, niebezpieczeństwa wylewów, zmian miażdżycowych oraz wystąpienia otyłości.

hooo
Borówki powinny być spożywane na surowo, wtedy aktywność wszystkich dobroczynnych substancji jest najlepsza. Wszelkie procesy termiczne jak gotowanie, smażenie, suszenie, pieczenie czy zamrażanie redukują aktywność tych związków nawet o 50-60%.

 

zobacz również:

  1. Jagody acai – właściwości i zastosowanie
  2. Czy jagody są zdrowe?
  3. Jagody goji co to jest?
  4. Jagoda kamczacka – właściwości dla zdrowia i gdzie kupić

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.