Borówka amerykańska – źródło antyutleniaczy i witamin!

25 lipca 2017, dodał: Żaneta Szczęsna

Znana i popularna coraz częściej ze względu na swoje dobroczynne właściwości, nazywana przez wielu „rośliną XXI wieku” – mowa o borówce amerykańskiej. Wysokie walory smakowe tylko wzmagają zainteresowanie do jej spożycia, coraz to większej rzeszy osób, która z roku na rok wzrasta.

bor
Owoce borówki znane są od dawna. Zbierane były w lasach przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Spożywane na świeżo, stanowiły doskonałe pożywienie, a zakonserwowane były dodatkiem do zup, gulaszu i mięs. Zarówno owoce borówki jak i jej liście z korzeniami używane były w celach leczniczych. Sokiem z borówek leczono przeziębienia, a herbatki z liści borówek podawano, aby uzdrawiać choroby krwi. Służyły również w leczeniu niektórych dolegliwości przewodu pokarmowego. Znane były ich właściwości zapobiegawcze w występowaniu niektórych chorób serca. Obecnie już wiadomo, że owoce borówki wyróżniają się nie tylko tymi właściwościami, ale także wysoką wartością dietetyczną przy niskich energetycznych i dużych zasobach cennych składników odżywczych.

herb
Owoce te są niezwykłą bronią w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Badania naukowców z Narodowego Centrum Żywienia w USA dowiodły, że borówka jest bogatym źródłem naturalnych antyutleniaczy głównie witaminy A, C, E. Te same badania dowiodły, iż zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, jabłek czy brokułów. Antyutleniacze neutralizują „wolne rodniki” – związki, które mogą niszczyć ściany komórkowe i strukturę DNA. Podobne działanie prewencyjne jak antyutleniacze wykazują również antocyjany i fenole, które też występują w dużych ilościach w borówce. Zaś antocyjany, barwniki dzięki którym borówka jest niebieska, poprawiają jakość wzroku oraz niwelują tzw. zmęczenie wzroku. Spożywanie borówek zahamowuje również procesy starzenia. Działają zapobiegawczo w nabyciu choroby, Alzheimera oraz arteriosklerozy.


Roślinne hormony – fitoestrogeny, zawarte w borówkach redukują zły cholesterol (LDL) a wspomagają tworzenie dobrego (HDL). Zmniejsza się w ten sposób ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych, niebezpieczeństwa wylewów, zmian miażdżycowych oraz wystąpienia otyłości.

hooo
Borówki powinny być spożywane na surowo, wtedy aktywność wszystkich dobroczynnych substancji jest najlepsza. Wszelkie procesy termiczne jak gotowanie, smażenie, suszenie, pieczenie czy zamrażanie redukują aktywność tych związków nawet o 50-60%.

 

zobacz również:

  1. Jagody acai – właściwości i zastosowanie
  2. Czy jagody są zdrowe?
  3. Jagody goji co to jest?
  4. Jagoda kamczacka – właściwości dla zdrowia i gdzie kupić

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Borówka amerykańska – źródło antyutleniaczy i witamin!

  1. avatar _Lena_ napisał(a):

    Ciekawy temat na artykuł, ale wg mnie troszkę za uboga treść…

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł

FORUM - bieżące dyskusje

kompensator
hej. planuję w najbliższym czasie kupić kompensator, zależy mi na tym by był dosyć...
Czy tatuowanie się jest bezpieczne?…
Jak sądzicie? Bo chciałam zrobić sobie tatuaż w te wakacje, ale mam obawy....
gofrownica
Ja miałem kiedyś gofrownicę, ale żaden przepis na ciasto nie był dobry
jedzenie zamawiane przez internet
ja czasem w sytuacji kryzysowej mogę pizze zamówić