Boricha – sekretny napój Azjatek. Sprawdź, jak wpływa na zdrowie i urodę
Herbata to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych napojów na świecie. Tradycyjnie termin ten odnosi się do naparów z liści i pąków rośliny camellia sinensis, jednak w wielu kulturach mianem herbaty określa się również napoje przygotowywane z innych roślin. Tak jest w przypadku boricha – koreańskiej „herbaty” jęczmiennej, która od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. Nazywana eliksirem młodości Azjatek, jest nieodłącznym elementem codziennej diety w Korei i Japonii.
Boricha , znana także jako „herbata jęczmienna”, to napar przygotowywany z prażonego jęczmienia. Choć technicznie nie jest herbatą, ponieważ nie zawiera liści herbaty, od wieków pełni podobną funkcję w koreańskiej kulturze – jest podstawowym napojem serwowanym do posiłków, a także spożywanym na co dzień, zamiast wody. Azjatki od pokoleń doceniają boricha za jej liczne właściwości prozdrowotne, które wpływają na kondycję skóry, metabolizm i ogólną witalność organizmu.
Boricha zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się skóry. Dzięki regularnemu spożywaniu tego naparu skóra staje się bardziej jędrna i promienna. Jęczmień jest źródłem błonnika, który wspiera pracę jelit, przyspiesza metabolizm i zapobiega problemom trawiennym. Zdrowy układ pokarmowy to lepsze wchłanianie składników odżywczych, co ma bezpośredni wpływ na wygląd skóry i kondycję organizmu. Boricha działa jak naturalny detoks – pomaga usuwać toksyny z organizmu, co sprzyja zdrowej cerze i ogólnej lekkości ciała.
Boricha czyli jęczmienna herbata nawadnia organizm
W przeciwieństwie do tradycyjnych herbat i kawy, boricha nie zawiera kofeiny. Dzięki temu można ją pić przez cały dzień, nie obawiając się problemów ze snem czy nadmiernego pobudzenia. Odpowiednie nawodnienie organizmu to klucz do zdrowej i elastycznej skóry. Jęczmień jest źródłem witamin z grupy B, minerałów takich jak cynk i żelazo oraz innych składników odżywczych, które wspierają układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami. Boricha ma delikatny, orzechowy smak z lekką nutą karmelu. Jest naturalnie bezkofeinowy, więc można go pić o każdej porze dnia.
Jak przygotować jęczmienną herbatę boricha
Przygotowanie boricha jest niezwykle proste. Wystarczy kupić gotowy prażony jęczmień lub samodzielnie podprażyć ziarna jęczmienia na suchej patelni do uzyskania złotobrązowego koloru. Na około 1 litr wody wystarczy 2–3 łyżki prażonego jęczmienia. Teraz wystarczy zagotować wodę z jęczmieniem i gotować przez 10–15 minut. Po ugotowaniu trzeba odcedzić napar i podawać ciepły lub schłodzony. Jeśli lubisz możesz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego. A jeśli wolisz intensywniejszy smak, zwiększ ilość jęczmienia lub wydłuż czas gotowania. Boricha smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealnym napojem na każdą porę roku. W niektórych wariantach do tej herbaty dodaje się inne składniki, np. imbir lub zieloną herbatę dla dodatkowego smaku. Prażony jęczmień bywa stosowany jako składnik kawy zbożowej, np. włoskiej caffè d’orzo. Można go też dodać do zup jako składnik zagęszczający i wzbogacający smak a zmielony prażony jęczmień może być używany do wypieków, np. chleba czy placków. Boricha to coś więcej niż tylko alternatywa dla herbaty. To naturalny sposób na poprawę zdrowia, kondycji skóry i długowieczność.