Bitki wołowe, wieprzowe – różne przepisy na smaczny obiad | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Bitki wołowe, wieprzowe – różne przepisy na smaczny obiad

1 listopada 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
bi0
Bitki to jedna z kultowych potraw, klasyk polskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się je z wołowiny, jednak równie pyszne są z mięsa cielęcego. To także danie, które może być alternatywą dla kotletów smażonych. Wymaga naprawdę nie wiele pracy, a efekt zawsze jest smaczny. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie …
Przedstawiamy pomysły na bitki, przepisy czytelników i redakcyjne inspiracje.

Bitki z karkówki z cebulą
Autor: Redakcja

Składniki:
– 600 g karkówki wieprzowe
bi1– 1 bulionetka do duszonych mięs
– 3 średnie cebule
– 1 łyżeczka majeranku
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– 4 łyżki mąkiPrzygotowanie:
Karkówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem podziel na kotlety. Mięso rozbij tłuczkiem i oprósz mąką. Usmaż na złoty kolor. Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie przesmaż je w garnku. Wsyp przyprawy. Gdy cebulka zarumieni się, dodaj mąkę i wszystko przysmaż. Cebule zalej wrzątkiem (600 ml) i dodaj mięso. Wrzuć bulionetkę do duszonych mięs, która podkreśli smak wszystkich składników potrawy. Duś, aż karkówka będzie miękka. Serwuj z ulubioną kaszą.

Bitki w miodzie
Autor: Redakcja

Składniki:
– 4 kotlety z kością (po 20 dag)
bi2– 2 łyżki oleju do smażenia
– 2 łyżki rumu
– 300 ml soku pomarańczowego
– łyżka miodu
– łyżka sosu sojowego jasnego
– tymianek
– owoce jałowca
– sól, pieprzPrzygotowanie:
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ładnie na gorącym tłuszczu (ok. 5 min.) w grillowej patelni. Wyjąć, posypać tymiankiem i zawinąć w folię. Pozostały tłuszcz zalać rumem i odparować. Wlać sok pomarańczowy, dodać tymianek, sos i miód, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i dusić ok. 15–20 min. Bitki w sosie podawać z warzywami.

Bitki wieprzowe w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów
Autor: Maria Anna Brzegowy

Składniki:
– pół kg szynki wieprzowej
bi3– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 4 listki liścia laurowego
– 2 ziarenka pieprzu
– średnia cebula
– garść suszonych grzybów (prawdziwki i kozaki)
– woda
– olej do smażenia
Marynata:
– 1,5 łyżeczki soli kuchennej
– 3/4 łyżeczki papryki ostrej
– 2 łyżeczki papryki słodkiej
– 3 łyżeczki majeranku
– 3 łyżeczki mielonego kminku
– 3 łyżeczki ziół prowansalskich
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki olejuPrzygotowanie:
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoknięcia (ponad godzinę). Marynatę tworzymy poprzez zmieszanie wszystkich wymienionych przypraw i oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso płuczemy, odkrawamy białe skrawki tłuszczu i kroimy w plastry grubości 1 cm. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na bitki o połowę cieńsze, przekrawamy na pół – na mniejsze kawałki. Rękoma, dokładnie obtaczamy kawałki w marynacie, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu bitek z lodówki, obsmażamy je z dwóch stron na 3-4 łyżkach oleju (patelnia). Cebulę kroimy w wiórki, podsmażamy w rondlu o grubym dnie na złoty kolor na łyżce oleju, dodajemy odcedzone grzyby i razem chwilę podsmażamy. Mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Następnie wkładamy je do rondla z cebulą i grzybami, zalewamy wrzątkiem tak, aby zakrył całe mięso, podlewając co jakiś czas wodą (ja w przeciągu całego duszenia dolewałam wodę 3 razy). Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dusimy ok. 1 godziny 45 minut (ma być mięciutkie i rozpadające się).

Bitki wołowe wg Buni
Autor: Babciagramolka

Składniki:
– 0,6 kg mięsa wołowego tzw. zrazówki
bi4– 2 czerwone cebule
– 2 białe cebule
– 20 suszonych grzybów – lub odpowiednio pokruszonych
– sól zmiękczająca do mięs
– pieprz mielony
– przyprawa do zup i sosów
– 1 liść laurowy
– 2 ziela angielskie
– mąka
– 5 łyżek oleju
– 1 łyżka masłaPrzygotowanie:
Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa (przez folię). Posypać solą zmiękczającą do mięs i mielonym pieprzem z obu stron. Posmarować każdy kawałek olejem, złożyć je jeden na drugim, zawinąć w folię i zostawić na 30 minut. Rozwinąć mięso. Oprószyć mąką strząsając jej nadmiar. Na dużej patelni rozgrzać olej (3 łyżki) i masło. Obsmażyć lekko mięso z obu stron tak by się zarumieniło i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować – przelać do mięsa. Dodać pokrojone drobno cebule, grzyby, kostkę bulionową lub trochę przyprawy do zup (nie podaje ile bo to zależy od marki przyprawy – tak na litr wywaru), liść laurowy, ziele angielskie. Zalać resztą wody. Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin (czas zależy od jakości mięsa) – tak by mięso było miękkie a nie rozpadło się. Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek. Doprawić sos do smaku. Podawać z kaszą na sypko (gryczaną lub jęczmienną), ziemniakami lub kluskami np. kopytkami i surówką (buraczki, kiszone ogórki).

Bitki wieprzowe z grzybami
Autor: Babciagramolka

Składniki:
– 0,6- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki ( równy kawałek tzw. kulka )
bi5– garść grzybów suszonych
– 3 duże cebule
– 2 łyżki masła
– 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
– sól
– pieprz mielony
– 1 czubata łyżeczka mielonej papryki
– 2 łyżeczki miodu
– 2 ząbki roztartego na miazgę czosnku
– 1 łyżeczka powideł śliwkowychPrzygotowanie:
Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien. Tłuczkiem do mięs lekko je rozklepać. Przygotować pastę z przypraw (4 łyżki oleju, papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu, miodu, roztartego czosnku, powideł). Natrzeć plastry mięsa układając je jeden na drugim i wstawiając w zamkniętym pojemniku (koniecznie zamkniętym bo czosnek przeniknie na inne produkty) na 30 minut do lodówki. Cebule drobno pokroić i wsypać do garnka z grubym dnem. Na cebulę wsypać grzyby. Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło i na gorącym smażyć mięso na rumiano z obu stron (nie wysmażać – ma się tylko lekko zrumienić). Przełożyć mięso razem z tłuszczem na którym się smażyło do garnka z cebulą i grzybami. Na patelnie wlać 1 szklankę wody i zagotować. Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody i dusić ponad godzinę. Mięso powinno być miękkie, sos odparować o połowę i zgęstnieć. Doprawić sos do smaku maggi, przyprawami. Jeśli uważamy, że sos jest za mało gęsty możemy go zagęścić mąką. Podaję z kaszą, kluskami na parze, kopytkami, puree ziemniaczanym.

Bitki wołowe z pieczarkami

Składniki:
– udziec wołowy (800 g)
bi6– Fix Schab a’la Stroganoff Knorr
– pieczarki (400 g)
– 2 cebule
– bulion (1 l)
– natka pietruszki
– mąka (3 łyżki)
– olej do smażenia
– śmietana (2 łyżki)
– 2 liście laurowe
– ziele angielskiePrzygotowanie:
Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki oprószone mąką. Kiedy mięso będzie złociste, przełóż je do rondla. Na tej samej patelni usmaż pieczarki pokrojone w cząstki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość smaż kilka minut. Dodaj do mięsa. Do rondla wlej bulion, dodaj przyprawy i duś mięso około 20 minut na średnim ogniu. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie miękkie. Pod sam koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ziemniaczanym purée lub kaszą.

Bitki wieprzowe w winnym sosie

Składniki:
– 800 g szynki wieprzowej
– 1 duża cebula
bi7– 150 ml czerwonego wina
– 2 nieduże jabłka
– sól, pieprz, pieprz ziołowy
– papryka słodka
– suszony estragon, rozmaryn
– czosnek
– 3-4 łyżki sosu sojowego
– oliwa z oliwek do smażenia
– 1-2 łyżeczki mąki
– 0,5 l bulionuPrzygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry grubości ok. 1-1,5 cm w poprzek włókien. Każdy plaster rozbić lekko tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron pieprzem, pieprzem ziołowym, suszonym czosnkiem, estragonem, papryką i rozmarynem. Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oliwy i obsmażyć plastry mięsa na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia. Mięso wyjąć, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i lekko zrumienić, następnie przełożyć z powrotem na patelnię mięso, wlać wino, sos sojowy i bulion. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Mniej więcej w połowie duszenia dodać obrane jabłka starte na tarce na najdrobniejszych oczkach (jak ziemniaki na placki ziemniaczane). Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z patelni a sos zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso z powrotem przełożyć do gotowego sosu.

Bitki wieprzowe z jabłkami

Składniki:
– 600 g mięsa z łopatki
bi8– sól
– pieprz
– majeranek
– szczypta mięty
– bułka tarta
– mąka
– 2 jabłka
– kasza gryczana
– tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:
Mięso pokroić i rozklepać na większe kotlety. Mąkę wymieszać z bułką tartą 1:1 dodać łyżeczkę soli , pieprz, majeranek i miętę po szczypcie. Panierować bitki i smażyć z obu stron na ostrym ogniu do zrumienienia. Jabłka pokroić na plastry, w garnku rzymskim ułożyć na przemian jabłka i mięso. Podlać ok pół szklanki wody. Przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp 220 st i tak pozostawić aż do pełnego nagrzania, po czym temperaturę zmniejszyć do 200 st i piec 30 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i przyrumienić przez kolejne ok 15 min. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Można dodać ogórek kiszony.

Bitki ziołowe

Składniki:
– 0.5 kg szynki lub łopatki
bi16– 0.5 łyżeczki rozmarynu lub lubczyku, po 0.25 łyżeczki estagonu i szałwii
– czarne oliwki
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 szklanka rosołu
– 5 łyżek oleju
– sól, pieprz
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i bazylii
Przygotowanie:
Umyte mięso oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki i zbić tłuczkiem. Natrzeć je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozdrobnionymi ziołami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę ułożone jeden na drugim. Następnie usmażyć na oliwie lekko rumieniąc, przełożyć do rondla i dodać drobno posiekaną cebulę. Podlać rosołem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewając rosołem; sosu powinno być bardzo mało. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić je do smaku solą i pieprzem i wymieszać z posiekaną zieleniną i oliwkami.

Bitki wieprzowe w sosie śmietanowym

Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600g)
bi9– 1-2 cebule dymki
– 1 pęczek szczypiorku
– 200 -300ml rosołu
– 1 łyżka masła
– 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (12%/18%)
– 1 łyżka mąki
– sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:
Polędwicę pokroić na plastry, lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem. Schować do lodówki najlepiej na kilka godzin. Mięso wraz z posiekaną cebulą podsmażyć z obu stron na maśle. Polędwiczki zalać rosołem. Dusić kilka minut. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, posiekany szczypior. Sos zagęścić mąką. Doprawić solą i pieprzem. Podawać np. z młodymi ziemniakami.

Bitki w sosie czosnkowym

Składniki:
– 4 plastry mięsa
bi10– 4 ząbki czosnku
– duży jogurt naturalny lub śmietana
– sól, pieprz
– sok z połowy cytryny
– cukier do smaku (opcjonalnie)
– ulubione zioła świeże lub suszonePrzygotowanie:
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą, obsmażyć na patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. W misce wymieszać jogurt z przyprawami (solą, pieprzem, ewentualnie z cukrem), sokiem z cytryny i ziołami, wlać na patelnię, chwilkę podgrzać, danie podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.

Bitki wołowe duszone we własnym sosie

Składniki:
– 1 kg mięsa wołowego bez kości
– 2 średniej wielkości cebule
bi11– 1 łyżka musztardy francuskiej
– ziele angielskie
– listek laurowy
– sól , pieprz , papryka wędzona lub słodka
– mąka
– oliwa lub olej do smażenia
do zamarynowania:
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwyPrzygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, lekko rozbić je tłuczkiem. Każdy plaster posmarować mieszaniną octu balsamicznego i oliwy – przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 60-70 minut. Następnie mięso posolić i oprószyć pieprzem oraz obtoczyć w mące. Szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa. Postawić garnek na niedużym ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlać wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić – moje było dość młode, więc wystarczyło mu 60 minut. Podawać z kluskami, ziemniakami lub kaszą.

Bitki w sosie pomidorowym

Składniki:
– 50 dag rostbefu wołowego
bi12– do smaku sól morska prowansalska i czarny pieprz
– 3 łyżki mąki
– 150 ml przecieru pomidorowego
– 1 łyżka sosu piri-piri (sos z suszonych papryczek chilli)
– 1 łyżka olejuPrzygotowanie:
Mięso wołowe bez błon i tłuszczu, kroimy w poprzek włókien w plastry grubości ok. 1 cm, lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Doprawiamy pieprzem, a następnie obtaczamy w mące (solimy pod koniec aby nam wołowina nie zrobiła się twarda jak podeszwa). Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron po tym. Do garnka dodajemy przecier pomidorowy, sos piri-piri (nie radze dodawać więcej niż łyżkę, bo potrawa będzie niejadalna, ta ilość jest optymalna), sól i pieprz. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 45-60 minut. (musimy sprawdzić czy wołowina jest już miękka), Dzięki obecności przypraw i mąki wytworzy nam się pyszny, pomidorowy, lekko pikantny sos.

Bitki w sosie estragonowym

Składniki:
– szynka b/k – 80 dag
bi13– czosnek polski – 3 ząbki
– estragon – 1 łyżeczka
– koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
– sól
– pieprz
– liść laurowy
– ziele angielskie
– suszone warzywa
– mąkaPrzygotowanie:
Na łyżce oliwy lub roślinnego leju obsmażamy z każdej strony na rumiano. Zalewamy obsmażone mięso wodą i dodajemy przyprawy: kilka liści laurowych, kilka ziarenek angielskiego ziela, estragon i łyżeczkę mieszanki suszonych warzyw. Sos potrzebuje jeszcze koncentratu pomidorowego. Po jego dodaniu dusimy mięso na małym ogniu do miękkości. Gdy zmięknie zagęszczamy sos mąką lub w inny ulubiony przez siebie sposób.

Bitki z papryką

Składniki:
– 1/2 kg schabu
bi14– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 – 3 pomidory
– 1 marchew
– 2 łyż czerwonego wina
– 1 i 1/2 szklanki bulionu
– 2 liście laurowe
– 3-4 ziele angielskie
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/3 łyżeczki papryki ostrej
– natka pietruszki
– tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mięso dokładnie płuczemy. Kroimy w średniej grubości plastry. Lekko zbijamy tłuczkiem i nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka. Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na tym samym tłuszczu co mięso i dodajemy do schabu. Na patelnie wlewamy wino i podgrzewamy. Dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion dodajemy ziele angielskie i i liście laurowe. Dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, paprykę i pomidory (pomidory należy sparzyć i usunąć pestki). Dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Bitki wołowe po węgiersku

Składniki:
– rostbef wołowy – 800 g
– 2 papryki czerwone
bi15– papryka mielona (1 łyżka)
– ostra papryka (1 szczypta)
– Fix Gulasz węgierski
– mąka (3 łyżki)
– olej do smażenia
– 2 cebule
– koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
Przygotowanie:
Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki oprószone mąką. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli. Dosyp paprykę w proszku, a po chwili smażenia dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż przez 2-3 minuty. Fix wymieszaj z 600 ml wody i wlej na patelnię. Duś do momentu, gdy sos zgęstnieje. Podawaj z kaszą gryczaną.

zobacz również:

 

  1. Kotlety mielone – różne przepisy i pomysły na mięso mielone
  2. Kuchnia francuska – tradycyjne przepisy na dania
  3. Smaczne Kulinarne Inspiracje
  4. Dania z ziemniaków – różne przepisy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...