Biszkopt z całuskami

23 października 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:
– 10 dużych jajek
– 300 g cukru
– 300 g mąki krupczatki
– 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
– szczypta soli
– łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
– 2 kremówki 400 ml
– 3 serki homogenizowane
– 6 łyżeczek żelatyny
– ½ szklanki wody
– 2 łyżki cukru
– opakowanie małych całusków z Lidla

Przygotowanie:
Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 10 łyżek gorącej wody i szczyptę soli, ubijać. Gdy piana lekko zesztywnieje dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka dalej ubijając. Przesianą mąkę krupczatkę i proszkiem do pieczenia dodać do piany i delikatnie wymieszać rózgą. Ważne jest to, by ciasto miało konsystencję lekkiej piany. Biszkopt wylać na kwadratową blachę, wyłożoną pergaminem. Piec 15-20 min. w temp. 200˚ – 150˚.
Dwie kremówki ubić, dodać 3 serki homogenizowane. 6 łyżeczek żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Na koniec do całości dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilkę ubijać. Na biszkopcie poustawiać całuski, zalać śmietaną. Schłodzić w lodówce.

file1256297776

Przepis dodany przez: [email protected]