Mintaj w sezamowym cieście

23 października 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zupełnie niezwykła – zwykła rybka .

Czas : 30 minut

Składniki :

2 kawałki filetów z mintaja ( wielkość zależy od tego jak duże mają być porcje )

1 jajko

¼ szklanki słodkiej śmietanki

3-4 łyżki mąki ( ilość mąki zależy od wielkości jajka )

6 łyżek ziaren sezamu

½ łyżeczki kurkumy ( niekoniecznie – ale z kurkumą ciasto nabiera ładniejszego koloru )

sól

pieprz mielony

1 łyżka soku z cytryny

olej do smażenia

1 łyżka masła

Rybę posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny .Zostawić na 15 minut . W tym czasie zrobić gęste ciasto naleśnikowe z jajka , śmietanki , mąki i szczypty soli .Dodać ziarno sezamowe .

Rybę osuszyć .

Na patelni rozgrzać oliwę ( sporo tak mniej więcej by było 1 cm na dnie ) .Gdy olej będzie gorący – maczać rybę w cieście tak by ją oblepiła i kłaść na patelni . Smażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy .Gdy ryba jest już usmażona dodać na patelnię masło i poczekać aż się spieni . Przewrócić rybę jeszcze raz na drugą stronę na minutę . Zdjąć z patelni .Odsączyć z tłuszczu.

file1256298038

Przepis dodany przez: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz