Decyzja o zmianie diety na wyłącznie roślinną może mieć różne przyczyny – od zdrowotnych po etyczne. Coraz więcej osób postanawia nie jeść mięsa, a nawet produktów odzwierzęcych, gdyż w obecnej epoce masowej produkcji żywności to zwierzęta są istotami najbardziej pokrzywdzonymi cierpieniem, które muszą przeżywać zanim wyprodukowana z nich żywność trafi na sklepowe półki. Jej jakość również budzi wątpliwości, gdyż zawartość antybiotyków i hormonów w mięsie jest jednym z czynników wywołujących poważne choroby. Dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowiej i bez wyrzutów sumienia zostały stworzone diety roślinne, których duży wybór powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Aby przekonać się o zaletach każdej z tych diet, trzeba sięgnąć do sprawdzonych źródeł wiedzy. Właśnie po to powstała „Biblia diety wegańskiej” – pięknie wydana księga, w której znajdziecie wiele naukowych faktów niedostępnych np, w internecie, w którym aż roi sie od mitów na temat rzekomo fatalnych skutków niejedzenia mięsa. Jednym z nich jest określanie mięsa jako naturalnego i niezbędnego człowiekowi pożywienia. Okazuje się jednak, że świat roślin ma nam do zaproponowania wiele składników odżywczych, znakomicie je zastępujących. Wystarczy tylko wiedzieć co jeść, by je sobie zapewnić. Autorem tej publikacji jest Niko Rittenau – specjalista z zakresu zdrowego żywienia, który od lat promuje diety roślinne.
Przeglądając ten obszerny poradnik liczący ponad 600 stron, nie sposób oprzeć się wrażeniu, że mamy tu prawdziwe kompendium wiedzy Autor omawia poszczególne zagadnienia w osobnych rozdziałach, wyodrębnionych także graficznie – tak, aby można było szybko je odnaleźć, gdy będziemy chcieli jeszcze raz wrócić do danej treści. To duże ułatwienie także dla osób, które są już dobrze zorientowane w tej tematyce, ale chcą uzupełnić swoją wiedzę o konkretne zagadnienia.
Nico Rittenau nie pomija też tematów trudnych i kontrowersji wobec roślin, które budzą obawy wśród części osób zastanawiających się nad przejściem na dietę w pełni roślinną. Szukając informacji w publikacjach naukowych udowadnia, że cukier zawarty w niektórych owocach wcale nie musi prowadzić do otyłości, a soja wbrew twierdzeniom części środowiska naukowego nie podnosi ryzyka zachorowania na nowotwór czy chorobę Alzheimera. Interesujące są również uwagi na temat wpływu warzyw kapustnych na zdrowie osób cierpiących na choroby tarczycy. Autor nie tylko obala rozmaite szkodliwe mity, ale też uczy nas wybierać wartościowe rośliny do swojego menu, aby były zgodne z indywidualnymi potrzebami każdego organizmu.
Po lekturze tej książki nie będziecie mieli już wątpliwości, że dieta wegańska to dieta pyszna, kolorowa i pełna zdrowia. Zielone części roślin oraz różnokolorowe owoce i warzywa to skarbnica mikroelementów, orzechy i nasiona dostarczają nam zdrowych tłuszczów, a produkty fermentowane dbają o prawidłową mikroflorę jelitową. Mając do dyspozycji tak wiele składników można tworzyć bardzo zróżnicowane potrawy, a stworzenie w pełni roślinnych zamienników popularnych produktów, takich jak majonez, kotlet schabowy czy nawet burger nie jest już żadnym problemem. Obszerna bibliografia odsyła do innych książek na ten temat, pozwalających rozszerzyć wiedzę, choć moim zdaniem, już ta publikacja zawiera wszystko to, co jest najważniejsze dla praktycznego stosowania diety roślinnej w praktyce. Omówiony jest tu każdy aspekt odżywiania, nawet kwestia tego, czy warto używać soli jodowanej i czy dieta oparta na surowych owocach i warzywach to dobry wybór, czy jednak lepiej je poddawać obróbce termicznej.
Jeśli nadal wahacie się, czy zrezygnować w swojej diecie z produktów pochodzenia zwierzęcego, to zapraszam do lektury rozdziałów wyczerpująco wyjaśniających, skąd czerpać np. białko, żelazo czy kwasy omega-3. Każdy z nich jest poświęcony innej substancji niezbędnej nam do życia. Autor zadbał o właściwie udokumentowanie naukowe swoich informacji, obalając przy okazji mit, że dieta roślinna pozbawia ludzi energii życiowej i siły fizycznej. Wiedza jest tutaj przekazywana w sposób przystępny dla przeciętnego czytelnika i nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą wegańską nie będą miały problemów z interpretacją czytanego tekstu i zastosowaniem wskazówek autora w praktyce. Dzięki całościowemu podejściu do tematu otrzymujemy wiele informacji z zakresu dietetyki, biologii i chemii oraz medycyny – czyli dotyczących wpływu stylu odżywiania na nasze zdrowie. Autor na podstawie naukowych analiz uczy, jak z najzdrowszych produktów roślinnych stworzyć zbilansowaną dietę, która przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i będzie zgodna z wegańską piramidą żywieniową. Mnie ta publikacja już przekonała do wprowadzenia kilku zmian w odżywianiu, więc zachęcam również Was do lektury i sprawdzenia, jak możecie lepiej układać swoje codzienne menu.
Agnieszka
Dziękujemy Wydawnictwu Vital za egzemplarz do recenzji – książka jest dostępna TUTAJ
Redakcja