Biała kiełbasa obsmażana – w miodzie

6 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Akurat na Święta Wielkanocne .

Czas : 15 minut + 30 minut macerowanie kiełbasek

Składniki :

8 białych kiełbas –sparzonych

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

Wymieszać sos sojowy z miodem i 1 łyżką oleju .Natrzeć przestudzone kiełbaski i zostawić na 30 minut .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oleju .Włożyć kiełbaski .Na małym gazie opiekać przewracając ( uwaga by nie dopuścić do przypalenia ) przez 10 minut .Podawać na ciepło z chrzanem, sosem tatarskim , ćwikłą .

Tak przyrządzona biała kiełbasa zyskuje specyficzny ,, przydymiony „ smak karmelu wzmocniony sosem sojowym .

Jeśli kiełbasek ma być więcej można ułożyć je w brytfance i zapiec w piekarniku .Ja robię to na patelni bo potrzebuję mało tyle co na 2-3 porcje .

file1270551227



FORUM - bieżące dyskusje

Kraków
Chętnie poznam kogoś spod Krakowa na wspólne wypady do tego miasta.
Zakupy większych ilości z rabatami…
Polecam zakupy podczas akcji promocyjnych np. przy sezonowej wymianie towaru w sklepach.
Oczepiny
Już rzadko są takie prawdziwe oczepiny, raczej ogranicza się to do zjedzenia tortu :)
Jak przygotować piersi do karmienia…
Może jakiś masaż powoduje, że piersi są bardziej odporne, ale poza tym...