Bezglutenowa tarta z rabarbarem i domowym budyniem
21 sierpnia 2018, dodał: Natalia
Artykuł zewnętrzny
W ubiegłym roku robiłam tartę z rabarbaru klasyczną z mąki pszennej, w tym roku z racji tego iż wyeliminowałam gluten ze swojej diety postanowiłam przygotować tartę z małą ilością kalorii, albo przynajmniej mniejszą niż w wersji standardowej.
Składniki
Ciasto kruche:
- połowa kostki masła
- 2 żółtka jaj
- 1/4 szklanki ksylitolu ( zamiast cukru)
- 250 ml jogurtu naturalnego
Budyń
- 1/2 litra mleka bez laktozy
- 3 i 1/2 łyżki ksylitolu
- ekstrakt z wanilii – 2-3 krople
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy wolimy budyń bardziej, czy mniej gęsty).
Dodatkowo:
Rabarbar ?
Ciasto kruche:
Mąka kukurydziana, 2 żółtka, jogurt naturalny, połowa kostki masła i 1/4 szklanki ksylitolu. Wszystko razem zagniatam
Mąka kukurydziana, 2 żółtka, jogurt naturalny, połowa kostki masła i 1/4 szklanki ksylitolu. Wszystko razem zagniatam
W międzyczasie przygotowuję budyń.
Mleko gotuję na średnim ogniu, w tym samym czasie biorę 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 2 łyżki ksylitolu, aromat waniliowy i 3 łyżki skrobii ziemniaczanej i wszystko razem dokładnie blenduję, aby powstała jedna masa w żółtym kolorze. Kiedy mleko powoli zaczyna się gotować, dolewam ją do mleka i szybko, energicznie mieszam, aby nie zrobiły się grudki. Budyń jest gotowy ?
Przepis: BeautyCookTravel