URODA I ZDROWIE

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i domowym budyniem

21 sierpnia 2018, dodał: Natalia

W ubiegłym roku robiłam tartę z rabarbaru klasyczną z mąki pszennej, w tym roku z racji tego iż wyeliminowałam gluten ze swojej diety postanowiłam przygotować tartę z małą ilością kalorii, albo przynajmniej mniejszą niż w wersji standardowej.

 

Składniki

Ciasto kruche:

  • połowa kostki masła
  • 2 żółtka jaj
  • 1/4 szklanki ksylitolu ( zamiast cukru)
  • 250 ml jogurtu naturalnego

Budyń

  • 1/2 litra mleka bez laktozy
  • 3 i 1/2 łyżki ksylitolu
  • ekstrakt z wanilii – 2-3 krople
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy wolimy budyń bardziej, czy mniej gęsty).
Dodatkowo:
Rabarbar ?
 
Ciasto kruche:
Mąka kukurydziana, 2 żółtka, jogurt naturalny, połowa kostki masła i 1/4 szklanki ksylitolu. Wszystko razem zagniatam
W międzyczasie przygotowuję budyń.
Mleko gotuję na średnim ogniu, w tym samym czasie biorę 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 2 łyżki ksylitolu, aromat waniliowy i 3 łyżki skrobii ziemniaczanej i wszystko razem dokładnie blenduję, aby powstała jedna masa w żółtym kolorze. Kiedy mleko powoli zaczyna się gotować, dolewam ją do mleka i szybko, energicznie mieszam, aby nie zrobiły się grudki. Budyń jest gotowy ?

 

Przepis: BeautyCookTravel

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Z kim najchętniej poszłybyście do ł…
Ja to najchętniej chodzę do łóżka sama :D Chyba całkowicie już straciłam zainteresowanie tymi sprawami...
Jeździcie autostopem?
Jak miałam 16-19 lat to jeździłam bardzo chętnie :) Poznałam w ten sposób trochę...
niechciane prezenty...
Mi jest zawsze smutno, kiedy dostanę coś nietrafionego. Na szczęście dzieje się to bardzo...
Doradzicie mi?
Podpisuję się pod PaTix. Ogromna strata czasu. Może te 20-30 km to jeszcze...