Beza Pavłova

13 listopada 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 białka
25 dag cukru pudru
– łyżeczka octu winnego z białego wina
– łyżeczka mąki kukurydzianej

Krem:

– 4 żółtka
– 2 łyżki cukru kryształu
– 50 ml śmietany 36 %
– 15 ml sherry
– 25 dag mascarpone
– 40 dag owoców np. truskawek

Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec cukier puder. Ocet i mąkę kukurydzianą delikatnie wymieszać z pianą. Wyłożyć masę na papier do pieczenia i rozprowadzić nożem by powstał krąg. Wstawić bezę do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Po 5 minutach temperaturę obniżyć do 130 stopni C. Po zakończeniu pieczenia bezę zostawić w piekarniku na 5 godzin. Zrobić krem: żółtka utrzeć  z połową cukru, śmietanę ubić z resztą cukru kryształu i wymieszać z żółtkami, dodać sherry i połączyć z serkiem mascarpone. Tuż przed podaniem ułożyć owoce na talerzu, można je polać miodem, na nich rozsmarować krem, a na kremie położyć bezę (można też zrobić odwrotnie).