Beza Pavłova

Avatar photo
13 listopada 2012,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 białka
25 dag cukru pudru
– łyżeczka octu winnego z białego wina
– łyżeczka mąki kukurydzianej

Krem:

– 4 żółtka
– 2 łyżki cukru kryształu
– 50 ml śmietany 36 %
– 15 ml sherry
– 25 dag mascarpone
– 40 dag owoców np. truskawek

Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec cukier puder. Ocet i mąkę kukurydzianą delikatnie wymieszać z pianą. Wyłożyć masę na papier do pieczenia i rozprowadzić nożem by powstał krąg. Wstawić bezę do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Po 5 minutach temperaturę obniżyć do 130 stopni C. Po zakończeniu pieczenia bezę zostawić w piekarniku na 5 godzin. Zrobić krem: żółtka utrzeć  z połową cukru, śmietanę ubić z resztą cukru kryształu i wymieszać z żółtkami, dodać sherry i połączyć z serkiem mascarpone. Tuż przed podaniem ułożyć owoce na talerzu, można je polać miodem, na nich rozsmarować krem, a na kremie położyć bezę (można też zrobić odwrotnie).



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.