Barwy jesieni – surówka

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię jesień ze wszystkimi jej kolorami .

Czas : 5 minut

Składniki :

  • 2 garści mieszanki sałat kolorowych ( kupuję takie już  porwane na kawałki )
  • garść kwiatków nasturcji ( są jadalne )
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny

Zmieszać olej z przyprawami .Sałatę wymieszać z kwiatami nasturcji – przed samym podaniem polać sosem .

Dobrze jest sporządzać przed samym podaniem ( a kwiaty do tego czasu trzymać wstawione do wazonika bo szybko więdną ).

Czasem dodaję do tej surówki trochę marynowanych nasion nasturcji ( tzw. ,, polskich kaparów ” lub oryginalnych kaparów – ale to wtedy gdy surówkę podaje do łagodnych mięs typu gotowany kurczak.

file1288601700