Barszcz wigilijny z uszkami
składniki:
- czerwone buraki 1/2 kg
- grzyby suszone kilka szt najlepiej borowiki
- ziele angielskie
- listek laurowy
- pieprz
- sól
- cukier
- ocet
- woda 1,5 l
- sos sojowy Tao Tao
Buraki obrać, pokroić na połówki lub na ćwiartki jak są większe. Jednego buraka pokroić drobno lub zetrzeć na grubej tarce. Gotować na wolnym ogniu, dodać grzyby wcześniej namoczone i wypłukane, ziele angielskie, listek laurowy i łyżkę octu, wtedy barszcz ma ładny kolor. Gotować do miękkości buraków. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, octem i cukrem. Można podawać jako barszcz do popicia lub z uszkami.
Uszka z grzybami
- grzyby suszone 5 dag
- cebula 1 szt
- olej 3 łyżki
- białko jaja 1 szt
- bułka tarta 1 łyżka
- mąka 1 szkl
- jajko 1 szt
- woda 4 łyżki
- sól 1 szczypta
Grzyby suszone namoczyć w wodzie, ugotować w wywarze z przyprawami, odcedzić. Zemleć w maszynce, lub posiekać. Cebulę pokroić, lekko zrumienić na tłuszczu. Grzyby wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz do smaku. Masę przesmażyć, dodać bułki tartej, ostudzić, nadzienie wymieszać z białkiem. Mąkę zagnieść z jajkiem i wodą. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na kwadratowe kawałki (4×4 cm). Nadzienie nakładać na środek każdego kawałka, zlepiać w trójkąty, a następnie dwa końce ze sobą. Gotować w osolonej wodzie kilka minut, aż uszka wypłyną. Podawać z barszczem.