Barszcz ukraiński z wołowiną

15 marca 2011, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

kawałek mięsa wołowego (na 2 osoby około 250 g)
pół małej białej kapusty
około 2 dużych buraków ćwikłowych,
słoiczek przecieru pomidorowego
około 4 ziemniaków
1 pietruszka
2 średnie marchewki
1 cebula
kwaśna śmietany 18%,
2 łyżki octu,
1 łyżka cukru
5 ząbków czosnku,
6 ziaren pieprzu,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 duże liście laurowe,

natka pietruszki
sól

W garnku gotujemy wołowinę (nie dodajemy żadnych przypraw). Po ugotowaniu mięso wyjmujemy, a do wywaru wrzucamy pokrojone drobno ziemniaki. Gotujemy około 10 minut, następnie dorzucamy do nich posiekaną kapustę i pokrojoną w kosteczkę cebulkę, pokrojone w paseczki marchew i pietruszkę i gotujemy około 25 minut. W międzyczasie obieramy burami i tez kroimy je w cieniutkie paseczki. Dorzucamy do gara. Gotujemy około 20 min – aż buraki zmiękną. Wtedy doprawiamy przyprawami, dodajemy cukier i ocet, wyciśnięte ząbki czosnku i trochę posiekanej natki pietruszki. Całość mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę by się przegryzły smaki.

Zupa najlepiej smakuje po ponownym odgrzaniu. Podajemy z łychą śmietany, posypana pietruszką i z mięsem z bulionu.

file1300185986