Banany z grilla z czekoladą i likierem
Potrzebne będą:
– 4 dojrzałe i dorodne banany
– szczypta cynamonu
– szczypta startej czekolady
– 4 łyżki likieru czekoladowego lub toffi
– truskawki i inne bajery do dekoracji
A patent na grillowe słodkości jest prosty…
Nacinamy skórkę bananów od wewnętrznej, czyli tej „wgiętej” strony. Rozchylamy ją, tworząc łódeczkę. Następnie przyprószamy zawartość – czyli banana właściwego – czekoladą oraz cynamonem.
Tak przygotowanego banana umieszczamy na grillu i na malutkim ogniu, pod przykryciem, grillujemy, aż skórka zbrązowieje, a zawartość zacznie leciutko skwierczeć. Im bardziej miękki środek – tym smaczniej!
Może ta brązowa skórka nie zachęca, ale zapewniam, że polane likierkiem toffi i gorące banany w skórkowych łódeczkach są wyborne! I stanowią wspaniały dowód na to, że na grillu każdy znajdzie coś dla siebie! :) Nawet słodyczowy łasuch, jak ja! :)