Bakłażany pieczone z fetą

13 września 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 bakłażany

20 dag sera feta

sól i łyżeczka cukru do smaku

oliwa

natka pietruszki, bazylia lub kolendra posiekana

sos pomidorowy:  3 cebule, 4 ząbki czosnku, papryczka chili, 2 pomidory, puszka pomidorów lub passata, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, papryka słodka w proszku.

 

Bakłażany umyć, pokroić w grube plastry około 1,5 cm. Oprószyć solą, po chwili wytrzeć ręcznikiem papierowym. Blachę lub naczynie żaroodporne natrzeć oliwą, rozłożyć bakłażana i piec około 15 minut w temp. 180 stopni C.

Zrobić sos: cebulę i czosnek posiekać, pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, chili posiekać (bez pestek), Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, dodać cebulę, czosnek i paprykę chili chwilkę smażyć do zeszklenia. Dodać pomidory plus te z puszki, dusić około 10 minut, doprawić do smaku.

Zalać bakłażany sosem, położyć ser feta, całość zapiekać 10 minut, na koniec posypać świeżymi ziołami.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz