Bakłażan faszerowany risotto

4 sierpnia 2012, dodał: Zek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 bakłażan
1 pierś z kurczaka
6 łyżek oleju 200 g ryżu
3-4 szklanki warzywnego bulionu
1 marchew
1 brokuł
1 mała puszka kukurydzy
1 cebula

Przygotowanie:
Bakłażan przekroić wzdłuż.Posolić, odstawić na 30min, opłukać i wytrzeć .Posmarować olejem i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st C.
Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i pokroić w plastry, kukurydze odcedzić z zalewy.
Na głęboko patelnię wlać olej dodać cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę- smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy cebula stanie się szklista dodać ryż i marchew . Całość smażyć, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem.
Podlać szklanką bulionu i dalej gotować na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do wchłonięcia płynu. Następnie wrzucić różyczki brokułów oraz stopniowo, po pół szklanki, wlewać pozostały bulion .Gotować jeszcze 15 minut na koniec dodać kukurydzę.
Risotto nakładać na upieczonego bakłażana i podawać np.z pomidorkami koktajlowymi
Smacznego ! ! !



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...