Bakłażan faszerowany risotto
Składniki:
1 bakłażan
1 pierś z kurczaka
6 łyżek oleju 200 g ryżu
3-4 szklanki warzywnego bulionu
1 marchew
1 brokuł
1 mała puszka kukurydzy
1 cebula
Przygotowanie:
Bakłażan przekroić wzdłuż.Posolić, odstawić na 30min, opłukać i wytrzeć .Posmarować olejem i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st C.
Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i pokroić w plastry, kukurydze odcedzić z zalewy.
Na głęboko patelnię wlać olej dodać cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę- smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy cebula stanie się szklista dodać ryż i marchew . Całość smażyć, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem.
Podlać szklanką bulionu i dalej gotować na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do wchłonięcia płynu. Następnie wrzucić różyczki brokułów oraz stopniowo, po pół szklanki, wlewać pozostały bulion .Gotować jeszcze 15 minut na koniec dodać kukurydzę.
Risotto nakładać na upieczonego bakłażana i podawać np.z pomidorkami koktajlowymi
Smacznego ! ! !