Bakłażan faszerowany risotto

4 sierpnia 2012, dodał: Zek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 bakłażan
1 pierś z kurczaka
6 łyżek oleju 200 g ryżu
3-4 szklanki warzywnego bulionu
1 marchew
1 brokuł
1 mała puszka kukurydzy
1 cebula

Przygotowanie:
Bakłażan przekroić wzdłuż.Posolić, odstawić na 30min, opłukać i wytrzeć .Posmarować olejem i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st C.
Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i pokroić w plastry, kukurydze odcedzić z zalewy.
Na głęboko patelnię wlać olej dodać cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę- smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy cebula stanie się szklista dodać ryż i marchew . Całość smażyć, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem.
Podlać szklanką bulionu i dalej gotować na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do wchłonięcia płynu. Następnie wrzucić różyczki brokułów oraz stopniowo, po pół szklanki, wlewać pozostały bulion .Gotować jeszcze 15 minut na koniec dodać kukurydzę.
Risotto nakładać na upieczonego bakłażana i podawać np.z pomidorkami koktajlowymi
Smacznego ! ! !



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...