Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię

27 października 2017, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

 

Pyzata, złocista dynia jest prawdziwą królową jesieni. Cieszy kolorem, zachwyca smakiem, a w wielu domach zanim trafi do garnka, jest traktowana jako ozdoba. Dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni? Odpowiedzi poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak z dyni zrobić przetwory.

Pani ekscelencja: dynia

Choć dynia zazwyczaj kojarzy nam się z zabawą halloweenową, warto o niej pamiętać nie tylko ostatniego dnia października. Powód? Jest prosty, oprócz pięknego wyglądu jest kopalnią cennych witamin i składników mineralnych. Zawarty w niej beta-karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Obniża także poziom złego cholesterolu i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Co więcej – ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność, dlatego warto zjadać ją w okresie wzmożonych zachorowań.

W różnej postaci

Istnieje szeroka gama dań, które można przygotować z dyni. Zaczynając od placuszków dyniowych, przez rozgrzewające zupy dyniowe z dodatkiem curry czy imbiru, po dyniowe ciasta i ciasteczka. Dynię możemy również wekować, marynować, a także przerabiać na konfiturę. Kreatywność w kuchni może być nieograniczona – właśnie takiego podejścia uczy Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis, w ramach programu „Kulinarnie Mocni”. Dzięki temu edukatorzy Banków Żywności, odkryli ciekawe połączenia smaków, jak np. dynia w occie
z kardamonem czy konfitura z dyni z dodatkiem imbiru i cynamonu.

Dyna w occie z kardamonem

Składniki

1,5kg dyni bez pestek

0,5l wody

200g cukru

1 łyżka soli

200ml octu winnego z białego wina KAMIS

5 owoców kardamonu KAMIS

3-5 szt. goździków całych KAMIS

Sposób przygotowania

Oczyszczoną dynię pokrój w grubą kostkę. Wodę zagotuj z octem, cukrem i przyprawami. Do gotującego syropu włóż dynię i gotuj około 3 minuty. Wyjmij i włóż do słoików. Syrop ponownie zagotuj. Zalej dynię, zakręć, wstaw do piekarnika i pasteryzuj około 15 minut w temperaturze 130°C. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dobra rada: Podobnie jak inne marynowane warzywa i owoce, dynię możesz serwować jako dodatek do pieczonych mięs, sałatek, a nawet deserów. Dodatek kardamonu i goździków sprawia, że jest aromatyczną przystawką, nawet podana samodzielnie.

Konfitura z dyni

Składniki

1kg oczyszczonej dyni

200ml wody

300g cukru

3 duże pomarańcze

2 łyżeczki imbiru mielonego KAMIS

1 łyżeczka cynamonu KAMIS

Sposób przygotowania

Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, fileciki z pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i odstaw je do wystudzenia do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.

Smacznego!

O programie „Kulinarnie Mocni”

To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.

McCormick

McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami McCormick. Więcej informacji na stronie: www.mccormickcorporation.com.

O McCormick w Polsce
Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.

McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. W 2015 roku firma wraz z Bankami Żywności rozpoczęła realizację programu Kulinarnie mocni, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. McCormick Polska dwukrotnie został wyróżniony przez Federację Polskich Banków Żywności: nagrodą im. Jacka Kuronia jako „Darczyńca roku 2012” oraz w tym roku – jako długoletni partner Banków Żywności.

Banki Żywności

W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie nią najbardziej potrzebujących.

Banki Żywności najpierw pozyskują artykuły spożywcze poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych. Ponadto Banki Żywności prowadzą działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności.


Zapraszamy na www. kamis.pl/kulinarnie-mocni



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...