Babka ziemniaczano-śledziowa

11 marca 2011,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
·     6 płatów filetów śledziowych
·     8 średnich ziemniaków
·    1/2 szklanki śmietany
·    2 jaja
·    łyżka mąki
·    sól, pieprz
·    4 łyżki Oleju Wielkopolskiego

Przygotowanie:

Śledzie umyć a następnie zalać szklanką mleka na 30 minut. Wymoczone wytrzeć papierową ściereczką kuchenną. Zmiksować.
Ziemniaki ugotować, starannie potłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wymieszać śledzie z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz i jaja.

Wysmarować Olejem Wielkopolskim formę do pieczenia bab, nałożyć masę ziemniaczano-śledziową i wstawić do piekarnika.
Piec 40 minut w 200 st. C. Do babki tej najlepiej podać sos z korniszonów lub ogórki konserwowe.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...