Babka ananasowa
Nie każdy lubi baby drożdżowe, nie każdy umie taką upiec. Moja propozycja jest pyszną alternatywą właśnie dla takich osób.
składniki:
sposób przygotowania:
Ananasa i rodzynki skropić rumem i odstawić na ok. 1 godzinę (w między czasie kilka razy przemieszać) a potem oprószyć mąką ziemniaczaną. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem zwykłym i waniliowym, cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i solą mąkę oraz mleko. Dodać aromat i bakalie, wymieszać. Dużą formę na babkę (z kominem) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, przełożyć ciasto (nie więcej niż do 3/4 wysokości formy) i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 60 min.. Po przestudzeniu polukrować i ozdobić owocami.