Babeczki z kukurydzą, groszkiem i suszonymi pomidorami
Artykuł zewnętrzny
kolba kukurydzy
2 łyżki groszku zielonego z puszki lub mrożonego
sól
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz
2 jaja
6 dag masła
150 ml mleka
5 suszonych pomidorów z zalewy
5 łyżek startego parmezanu
masło do foremek
Kolbę kukurydzy gotować przez około 5 minut w osolonym wrzątku, po wystudzeniu ziarenka wydłubać nożem. Mąkę wsypać do miski wraz z proszkiem, solą i pieprzem. Jajka ubić mikserem, dodać stopione masło (przestudzone) oraz mleko. Dodać ziarna kukurydzy, groszek, pokrojone pomidory i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanych foremek tłuszczem, piec 20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piecyku. Babeczki powinny wyrosnąć, ale zachować elastyczność.