Aromatyczne i rozgrzewające herbaty

7 lutego 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Pogoda pogarsza się coraz bardziej. Deszcz, wiatr i już niekiedy śnieg sprawia, że wracamy do domu zziębnięci. Szukamy sposobów na rozgrzanie i poprawę nastroju. Oprócz ciepłego kocyka warto sięgnąć po aromatyczną herbatę. Przy kubku ulubionej herbaty możecie miło spędzić wieczór, a dodatkowo zadbać o odporność, a nawet zwalczyć początki przeziębienia. Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się herbaty czarne i czerwone. Z odpowiednimi dodatkami smakować będą rewelacyjnie. Ponadto od razu zrobi się wam cieplej i przyjemniej.

HERBATA

Herbata ze względu na szereg dobroczynnych właściwości , dlatego jest doskonałym napojem o każdej porze roku. Latem można wybrać wariant mrożony, zaś zimą i jesienią chętnie sięgamy po gorące herbaty. Mogą to być gotowe mieszanki dostępne w sklepach. Ja polecam wam tradycyjne herbaty wzbogacone o pyszne i zdrowe dodatki. Co dodać do herbaty by nas wzmocniły, rozgrzały i oddały energii?

Najlepsze dodatki do herbat rozgrzewających to:

Cytryna , Imbir , Sok malinowy , Goździki , Cynamon , Miód , Suszone owoce , Pomarańcze

 

Rozgrzewająca herbatka z miodem, imbirem i pomarańczą

Takie połączenie może kojarzyć się wam ze świętami. Jest idealna na obecną porę roku. Jako bazę możecie wykorzystać także herbatę czerwoną. Możecie wykorzystać do jej parzenia zaparzacz tłokowy, kubek z zaparzaczem bądź też jakiś zwykły i przykryć go talerzykiem.

HERBATA Z CYNAMONEM

Potrzebujemy

*liście czarnej/czerwonej herbaty

*2 plasterki korzenia imbiru

*miód

*pomarańczę

Zaparzamy liście herbaty z dwoma plastrami świeżego imbiru. Po chwili dodajemy dwa grube plastry pomarańczy i sporą łyżkę miodu i pozwalamy jeszcze naciągnąć naszej herbacie, nabrać aromatu i koloru. Po kilku minutach dokładnie mieszamy i ewentualnie odcedzamy napar i możemy się cieszyć domową, aromatyczną herbatą.

 

Aromatyczna herbata korzenna

To także propozycja o niesamowitym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Idealnie sprawdzi się na coraz to zimniejsze wieczory.

HERBATA Z POMARAŃCZĄ

Potrzebujemy

*liście czarnej herbaty

*3 plasterki obranego imbiru

*laskę cynamonu

*3 goździki

*2-3 plastry pomarańczy

*plaster cytryny

*duża łyżka miodu

Liście herbaty zaparzamy dodając cynamon, imbir oraz goździki. Następnie dodajemy plastry pomarańczy i cytryny oraz dosładzamy herbatę miodem. Mieszamy i dajemy naparowi naciągnąć.

Jesienna herbatka z jabłkiem i cynamonem

Ta herbata może troszkę skojarzyć się z szarlotką. Zaparzona niesie po całym domu wspaniały aromat. Myślę, że doskonale smakowałaby właśnie w towarzystwie świeżo upieczonej szarlotki. A więc do dzieła!

herbata z suszonymi owocami

Potrzebujemy

*herbatę rooibos

*jabłko świeże lub suszone

*laskę cynamonu

*kilka gwiazdek anyżu

*garść suszonej żurawiny

*łyżkę miodu

Zaparzamy liście herbaty wraz z laską cynamonu i anyżem. Po kilku minutach dodajemy żurawinę oraz miód i jabłko. Oczywiście potrzebujemy kilku minut  na to, aby napar nabrał mocy. Kiedy przelejemy herbatkę do kubków można dodać jeszcze trochę żurawiny i jabłko.

Zimowa malinowa herbatka rozgrzewająca

Nie od dziś dodajemy sok czy syrop malinowy do herbat w  okresie jesienno zimowym. Maliny mają przecież tyle korzystnych właściwości i warto je jeść na surowo czy też dodawać do napojów w formie soku czy syropu. Pamiętajcie, aby w sklepie wybierać te syropy które mają w składzie tylko sok z owoców maliny oraz cukier. Jeśli tak jak ja lubicie przechowywać dary lata aby cieszyć się nimi cały rok, to macie zarówno swojski sok jak i mrożone maliny. Ja mam nawet suszone liście malin i jeżyn. Również są genialnym dodatkiem do herbat, zwłaszcza kiedy bierze nas przeziębienie.

herbata z malinami

Potrzebujemy

*garść malin

*czarną herbatę

*2 łyżeczki soku malinowego

*miód

*laskę cynamonu

*kilak goździków

*otarta skórka z cytryny i pomarańczy

Herbatę zaparzamy dodając cynamon i goździki. Po chwili do kubka dodajemy otartą skórkę z cytrusów oraz sok i miód w zależności jak słodką herbatę lubimy. Mieszamy i pozostawiamy napar na chwilę. Po rozlaniu do filiżanek dodajemy do każdej garść malin.

 

Pomysłów na smaczne i zdrowe herbaty jest naprawdę wiele. Warto też sięgać po napary ziołowe. Przy przemarznięciu i początkach infekcji doskonale spiszę się herbata z suszu kwiatów lipy wzbogacona syropem z malin. Smakoszom i wielbicielom nowych smaków dobrze zaserwować „herbatkę z prądem „. Czyli wzbogaconą o alkohol. Do zaparzonej herbaty, może być czarna dodajemy około 50 ml wybranego alkoholu, dosładzamy miodem lub sokiem malinowym. Możemy ją także doprawić szczyptą cynamonu. Podobno najlepiej smakuje z rumem:).