Aromatyczna zupa fasolowa

17 października 2018, dodał: Redakcja

Kiedy przychodzą chłodne jesienne dni, warto sięgać po treściwsze, rozgrzewające potrawy, które dodadzą energii i dostarczą niezbędnych wartości odżywczych. Idealnie do tego nadaje się zupa fasolowa, która jest pożywna i łatwa do przygotowania!

Jaką fasolę możesz dodać do zupy fasolowej?

Podstawą tego dania jest oczywiście fasola. Na przełomie lata i jesieni sięgaj po świeżą fasolę szparagową, której nie trzeba moczyć. Zimą, wiosną i wczesnym latem zupę przyrządzaj z suszonej fasoli – wymaga ona jednak wcześniejszego namoczenia. Jeśli zależy Ci na szybkim przygotowaniu zupy i nie masz czasu na moczenie ziaren, możesz ugotować zupę fasolową z fasoli w puszce.

Wyborna zupa fasolowa – przepis

Zupa fasolowa jest jedną z najbardziej aromatycznych zup, do tego jest sycąca, zdrowa i naprawdę pyszna. Poniżej przestawiamy sprawdzony przepis na doskonałą zupę fasolową.

Składniki na zupę fasolową:

  • 250 g białej fasoli (może być drobna lub duża typu Jaś),
  • 2-3 plastry boczku,
  • kawałek dobrej, wiejskiej kiełbasy,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • sól, pieprz.

Sposób wykonania zupy fasolowej:

  1. Namocz fasolę w zimnej, przegotowanej wodzie i pozostaw na minimum 12 godzin – najlepiej na noc.
  2. Namoczoną fasolę gotuj około godziny najlepiej w wodzie, w której się moczyła, dzięki temu zachowasz wszystkie wartości odżywcze z wypłukanej fasoli.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, a boczek i kiełbasę w paski. Podsmaż boczek i kiełbasę na odrobinie oleju, a po chwili dodaj cebulę, na koniec dodaj majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw na bok.
  4. Obierz ziemniaki i włoszczyznę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Kiedy fasola już odpowiednio zmięknie, dodaj warzywa i uzupełnij wodę – tak, by uzyskać ok. 2,5 l zupy.
  6. Po 20 minutach dodaj podsmażoną kiełbasę z cebulą i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotuj zupę, po czym odstaw ją na ok. 15 minut, aby smaki się przegryzły.

 

Zupa fasolowa świetnie smakuje z pieczywem, warto więc podawać ją z chlebem lub grzankami.

 

 

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Sinial - co sądzicie??
ja mam i sobie chwalę :) rzeczywiście bardzo ładnie ujędrnia. Wymaga trochę cierpliwości,...
Botox na zmiany trądzikowe
Dokładnie pierwszy raz słyszę o botoksie na trądzik, mi w klinice od razu polecili...
Blizny na twarzy krępujące :(
Niestety jedyną skuteczną metodą pozbycia się blizn potrądzikowych jest laseroterapia, wiem z własnego doświadczenia, przetestowałam...
Przebarwienia na twarzy
Zgadzam się z opiniami dziewczyn na stare przebarwienia, które są pozostałościami po trądziku...