Aromatyczna zupa fasolowa

17 października 2018, dodał: Redakcja

Kiedy przychodzą chłodne jesienne dni, warto sięgać po treściwsze, rozgrzewające potrawy, które dodadzą energii i dostarczą niezbędnych wartości odżywczych. Idealnie do tego nadaje się zupa fasolowa, która jest pożywna i łatwa do przygotowania!

Jaką fasolę możesz dodać do zupy fasolowej?

Podstawą tego dania jest oczywiście fasola. Na przełomie lata i jesieni sięgaj po świeżą fasolę szparagową, której nie trzeba moczyć. Zimą, wiosną i wczesnym latem zupę przyrządzaj z suszonej fasoli – wymaga ona jednak wcześniejszego namoczenia. Jeśli zależy Ci na szybkim przygotowaniu zupy i nie masz czasu na moczenie ziaren, możesz ugotować zupę fasolową z fasoli w puszce.

Wyborna zupa fasolowa – przepis

Zupa fasolowa jest jedną z najbardziej aromatycznych zup, do tego jest sycąca, zdrowa i naprawdę pyszna. Poniżej przestawiamy sprawdzony przepis na doskonałą zupę fasolową.

Składniki na zupę fasolową:

  • 250 g białej fasoli (może być drobna lub duża typu Jaś),
  • 2-3 plastry boczku,
  • kawałek dobrej, wiejskiej kiełbasy,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • sól, pieprz.

Sposób wykonania zupy fasolowej:

  1. Namocz fasolę w zimnej, przegotowanej wodzie i pozostaw na minimum 12 godzin – najlepiej na noc.
  2. Namoczoną fasolę gotuj około godziny najlepiej w wodzie, w której się moczyła, dzięki temu zachowasz wszystkie wartości odżywcze z wypłukanej fasoli.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, a boczek i kiełbasę w paski. Podsmaż boczek i kiełbasę na odrobinie oleju, a po chwili dodaj cebulę, na koniec dodaj majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw na bok.
  4. Obierz ziemniaki i włoszczyznę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Kiedy fasola już odpowiednio zmięknie, dodaj warzywa i uzupełnij wodę – tak, by uzyskać ok. 2,5 l zupy.
  6. Po 20 minutach dodaj podsmażoną kiełbasę z cebulą i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotuj zupę, po czym odstaw ją na ok. 15 minut, aby smaki się przegryzły.

 

Zupa fasolowa świetnie smakuje z pieczywem, warto więc podawać ją z chlebem lub grzankami.

 

 

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Makijaż dla amatorki
Hej. Interesuje cię szkolenie podstawowe czy zaawansowane? ;-)
Prezenty dla dzieci na Gwiazdkę i M…
Lego na pewno znajdziesz dla dziecka w każdym wieku. Mój syn...
Depresja...
Powinnaś jak najszybciej udać się na wizytę do psychiatry, Z mojej strony mogę...
Dobry krem pod oczy ?
Anew gold z avonu na noc:)