Aromatyczna zupa fasolowa

Avatar photo
17 października 2018,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kiedy przychodzą chłodne jesienne dni, warto sięgać po treściwsze, rozgrzewające potrawy, które dodadzą energii i dostarczą niezbędnych wartości odżywczych. Idealnie do tego nadaje się zupa fasolowa, która jest pożywna i łatwa do przygotowania!

Jaką fasolę możesz dodać do zupy fasolowej?

Podstawą tego dania jest oczywiście fasola. Na przełomie lata i jesieni sięgaj po świeżą fasolę szparagową, której nie trzeba moczyć. Zimą, wiosną i wczesnym latem zupę przyrządzaj z suszonej fasoli – wymaga ona jednak wcześniejszego namoczenia. Jeśli zależy Ci na szybkim przygotowaniu zupy i nie masz czasu na moczenie ziaren, możesz ugotować zupę fasolową z fasoli w puszce.

Wyborna zupa fasolowa – przepis

Zupa fasolowa jest jedną z najbardziej aromatycznych zup, do tego jest sycąca, zdrowa i naprawdę pyszna. Poniżej przestawiamy sprawdzony przepis na doskonałą zupę fasolową.

Składniki na zupę fasolową:

  • 250 g białej fasoli (może być drobna lub duża typu Jaś),
  • 2-3 plastry boczku,
  • kawałek dobrej, wiejskiej kiełbasy,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • sól, pieprz.

Sposób wykonania zupy fasolowej:

  1. Namocz fasolę w zimnej, przegotowanej wodzie i pozostaw na minimum 12 godzin – najlepiej na noc.
  2. Namoczoną fasolę gotuj około godziny najlepiej w wodzie, w której się moczyła, dzięki temu zachowasz wszystkie wartości odżywcze z wypłukanej fasoli.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, a boczek i kiełbasę w paski. Podsmaż boczek i kiełbasę na odrobinie oleju, a po chwili dodaj cebulę, na koniec dodaj majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw na bok.
  4. Obierz ziemniaki i włoszczyznę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Kiedy fasola już odpowiednio zmięknie, dodaj warzywa i uzupełnij wodę – tak, by uzyskać ok. 2,5 l zupy.
  6. Po 20 minutach dodaj podsmażoną kiełbasę z cebulądopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotuj zupę, po czym odstaw ją na ok. 15 minut, aby smaki się przegryzły.

 

Zupa fasolowa świetnie smakuje z pieczywem, warto więc podawać ją z chlebem lub grzankami.

 

 

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.