Arabska Zupa Fasolowa

5 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka mieszanki fasoli,
  • 2 papryki,
  • 1 cukinia,Navy-Bean-and-kale-soup1
  • 1 szklanka zielonej soczewicy,
  • mrożone liście szpinaku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej suszonej sproszkowanej papryki,
  • 1 łyżeczka ziaren kminku,
  • 2 łyżki przyprawy kebab gyros,
  • 1 łyżka przyprawy tandoori masala,
  • bulion drobiowy (kostka),
  • sok z 1/4 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,  średnia cebula,  zasmażka błyskawiczna, opcjonalnie tarty żółty ser.

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej i smażyć poszatkowaną cebulę z kurkumą, cynamonem, kminkiem i suszoną papryką aż cebula będzie miękka. Do garnka dodać: odcedzoną fasolę, pomidory, pokrojoną paprykę i cukinię oraz szpinak. Dodać 3 szklanki wywaru. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny i przyprawy. Gotować, aż papryka będzie miękka, ciągle mieszając. Gotową zupę można podawać z serem żółtym na wierzchu i odrobiną jogurtu naturalnego. Można zagęścić zasmażką w razie potrzeby.

nadesłała  Marta



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz