Arabska Zupa Fasolowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 puszka pomidorów,
- 1 puszka mieszanki fasoli,
- 2 papryki,
- 1 cukinia,
- 1 szklanka zielonej soczewicy,
- mrożone liście szpinaku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej suszonej sproszkowanej papryki,
- 1 łyżeczka ziaren kminku,
- 2 łyżki przyprawy kebab gyros,
- 1 łyżka przyprawy tandoori masala,
- bulion drobiowy (kostka),
- sok z 1/4 cytryny,
- 2 ząbki czosnku, średnia cebula, zasmażka błyskawiczna, opcjonalnie tarty żółty ser.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej i smażyć poszatkowaną cebulę z kurkumą, cynamonem, kminkiem i suszoną papryką aż cebula będzie miękka. Do garnka dodać: odcedzoną fasolę, pomidory, pokrojoną paprykę i cukinię oraz szpinak. Dodać 3 szklanki wywaru. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny i przyprawy. Gotować, aż papryka będzie miękka, ciągle mieszając. Gotową zupę można podawać z serem żółtym na wierzchu i odrobiną jogurtu naturalnego. Można zagęścić zasmażką w razie potrzeby.
nadesłała Marta