Apetyczne szaszłyki z pomarańczy i wołowiny

13 czerwca 2013, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 50 dag wołowiny
– 3 pomarańcze
– czerwona cebula
– 1/2 limonki
– łyżka brązowego cukru
– oliwa
– 1/3 pęczku koperku
– 3 gałązki tymianku
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jedną pomarańczę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tymianek i koperek opłukać, parę gałązek koperku odłożyć, resztę posiekać. Połączyć sok z pomarańczy, sok z 1/2 limonki, 3 łyżki oliwy, cukier, tymianek, koperek, gałkę muszkatołową oraz goździki. Doprawić solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w marynacie, odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. 2 pomarańcze obrać, wyciąć cząstki. Mięso osączyć z marynaty (zachować ją). Na szpadki nabić na przemian wołowinę, pomarańcze i cebulę. Szaszłyki ułożyć na grillu, piec 4-5 minut z każdej strony, smarując marynatą. Szaszłyki ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem. Podawać z grillowanymi warzywami.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...