Apetyczne szaszłyki z pomarańczy i wołowiny

13 czerwca 2013,
dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 50 dag wołowiny
– 3 pomarańcze
– czerwona cebula
– 1/2 limonki
– łyżka brązowego cukru
– oliwa
– 1/3 pęczku koperku
– 3 gałązki tymianku
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jedną pomarańczę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tymianek i koperek opłukać, parę gałązek koperku odłożyć, resztę posiekać. Połączyć sok z pomarańczy, sok z 1/2 limonki, 3 łyżki oliwy, cukier, tymianek, koperek, gałkę muszkatołową oraz goździki. Doprawić solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w marynacie, odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. 2 pomarańcze obrać, wyciąć cząstki. Mięso osączyć z marynaty (zachować ją). Na szpadki nabić na przemian wołowinę, pomarańcze i cebulę. Szaszłyki ułożyć na grillu, piec 4-5 minut z każdej strony, smarując marynatą. Szaszłyki ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem. Podawać z grillowanymi warzywami.



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...