Apetyczne szaszłyki z pomarańczy i wołowiny

13 czerwca 2013, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 50 dag wołowiny
– 3 pomarańcze
– czerwona cebula
– 1/2 limonki
– łyżka brązowego cukru
– oliwa
– 1/3 pęczku koperku
– 3 gałązki tymianku
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jedną pomarańczę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tymianek i koperek opłukać, parę gałązek koperku odłożyć, resztę posiekać. Połączyć sok z pomarańczy, sok z 1/2 limonki, 3 łyżki oliwy, cukier, tymianek, koperek, gałkę muszkatołową oraz goździki. Doprawić solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w marynacie, odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. 2 pomarańcze obrać, wyciąć cząstki. Mięso osączyć z marynaty (zachować ją). Na szpadki nabić na przemian wołowinę, pomarańcze i cebulę. Szaszłyki ułożyć na grillu, piec 4-5 minut z każdej strony, smarując marynatą. Szaszłyki ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem. Podawać z grillowanymi warzywami.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...