Ananas z cukinii – w słoiku

1 lipca 2013, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 kg cukinii

0,75 kg cukru

2-3 gożdziki

2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego 

aromat ananasowy lub waniliowy

Cukinię, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy 1 litr wody razem z kwaskiem, a następnie studzimy. Do zimnej zalewy wkładamy cukinię i całość odstawiamy na 24 godz. Po tym czasie cukinię odcedzamy, a do wody w której sie moczyła dodajemy cukier, gożdziki i aromat. Zagotowujemy, a kiedy zacznie wrzeć dodajemy cukinię i gotujemy 7-10 min tak aby cukinia była miękka, ale nie rozgotowana. Następnie gorącą przekładamy do słoików, zalewamy zalewą, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygnie.

file1372658274



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz