Ananas z cukinii – w słoiku

1 lipca 2013,
dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 kg cukinii

0,75 kg cukru

2-3 gożdziki

2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego 

aromat ananasowy lub waniliowy

Cukinię, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy 1 litr wody razem z kwaskiem, a następnie studzimy. Do zimnej zalewy wkładamy cukinię i całość odstawiamy na 24 godz. Po tym czasie cukinię odcedzamy, a do wody w której sie moczyła dodajemy cukier, gożdziki i aromat. Zagotowujemy, a kiedy zacznie wrzeć dodajemy cukinię i gotujemy 7-10 min tak aby cukinia była miękka, ale nie rozgotowana. Następnie gorącą przekładamy do słoików, zalewamy zalewą, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygnie.

file1372658274



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...