Na sprawność mózgu wpływa wiele czynników – nie tylko stymulowanie go do wysiłku. Ogromne znaczenie odgrywa prawidłowo skomponowana dieta, w której powinno znaleźć się miejsce dla alg morskich. Sprawdź, na czym polega ich dobroczynne oddziaływanie.
Tłuszcze stanowią aż 60% masy mózgowej[1], dlatego są niezwykle ważnym składnikiem diety. Szczególną rolę odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwasy omega-3) – stanowią one aż 20% suchej masy mózgu[2]. Chociaż ich najbardziej rozpowszechnionym źródłem są oleje roślinne i tłuste ryby morskie, znaleźć je można także w algach morskich. Określane mianem superżywności, stanowią cenny produkt spożywczy.
Poznaj gatunki alg morskich
Pod pojęciem alg morskich skrywa się bogata grupa organizmów żyjących w oceanicznych i morskich wodach. Wśród najpopularniejszych gatunków wymienić można m.in.:
- wakame,
- nori,
- kelp,
- arame,
- dulse,
- kombu,
- spirulina[3].
Chociaż wszystkie określane są mianem superfoods, najbardziej znana jest spirulina.
Algi morskie – bogactwo DHA
Mimo że rośnie liczba ryb spożywanych przez Polaków (13,33 kg na osobę rocznie – dane na 2020 rok), nadal jesteśmy krajem daleko w tyle za Hiszpanią (spożycie ryb na poziomie 39 kg na osobę rocznie) czy Portugalią (spożycie ryb wynosi 57 kg na osobę rocznie)[4]. Tymczasem to właśnie ryby stanowią powszechne źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Aby nie odbierać sobie dostępu do cennych składników odżywczych, warto zainteresować się algami morskimi. Jako doskonałe źródło DHA i EPA stanowią alternatywę dla ryb.
Organizm potrafi wyprodukować DHA z kwasu alfa-liponowego, jednak proces ten nie jest efektywny. Nie więcej niż 5% tego kwasu jest w stanie zamienić się w kwas dokozaheksaenowy, a stopień konwersji może być ograniczony m.in. niedoborem witamin i składników mineralnych, nadmiernym spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6[5]. Dlatego koniecznością jest dostarczanie DHA wraz z pożywieniem.
Wpływ alg morskich na pracę mózgu
Mówiąc o oddziaływaniu alg morskich na funkcjonowanie mózgu, należy przedstawić wpływ DHA na ten narząd. Okazuje się, że kwas ten jest niezbędny do tego, aby zapewnić prawidłową pracę tego organu.
DHA wspiera pracę mózgu
Kwas dokozaheksaenowy(DHA) wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz prawidłowe widzenie. Jak wynika ze stanowiska Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia 250 mg DHA w połączeniu ze zdrowym trybem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą[6].
DHA pomaga zmniejszyć ryzyko Alzheimera
Zwiększone spożycie kwasu dokozaheksaenowego pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. W badaniach epidemiologicznych stwierdzono niższy poziom DHA u osób chorych w porównaniu do osób zdrowych[7].
DHA wspiera leczenie depresji
Niedostateczna ilość DHA może odpowiadać za powstanie zaburzeń stabilności błony komórkowej w neuronach oraz przekaźnictwa m.in. dopaminy i serotoniny. Ma to znaczenie w etiologii zaburzeń poznawczych i zaburzeń nastroju. Jednocześnie obserwowany jest pozytywny wpływ DHA i EPA na leczenie zaburzeń psychicznych, depresji oraz innych chorób układu nerwowego[8].
Algi morskie – gdzie je znaleźć?
Algi morskie dostępne są w różnych postaciach – począwszy od płatków, a skończywszy na proszku. W takiej formie stanowią dodatek do sałatek, dań duszonych, sosów itp. Jednak z uwagi na charakterystyczny posmak tych produktów, nie każdy decyduje się na ich spożywanie.
Alternatywą jest wysokiej jakości miękka margaryna – Optima Neuro, która zawiera dodatek oleju z alg morskich. Wykorzystując ją np. do smarowania pieczywa, można szybko i smacznie wzbogacić swój organizm w cenne składniki odżywcze, które wspierają pracę mózgu.
Jeśli chcesz zachować sprawność umysłową, musisz zadbać o prawidłową dietę. Zwróć uwagę na to, aby w codziennym jadłospisie znalazło się źródło DHA – w takiej formie, która najbardziej ci odpowiada. W przypadku osób nietolerujących ryb czy wegan warto sięgnąć po algi morskie lub produkty spożywcze wzbogacane nimi.
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20329590/
[2] Kwasy tłuszczowe w leczeniu i zapobieganiu depresji, Agnieszka Wilczyńska; Psychiatria Polska 2013, tom XLVII, numer 4, strony 657-666
[3] https://poznajsienatluszczach.pl/2017/02/23/algi-morskie/
[4] https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/jemy-coraz-wiecej-ryb-kroluje-sledz
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9637947/
[6] https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj
[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/194938,dieta-w-chorobie-alzheimera
[8] Kwasy tłuszczowe w leczeniu i zapobieganiu depresji, Agnieszka Wilczyńska; Psychiatria Polska 2013, tom XLVII, numer 4, strony 657-666