Alergia pokarmowa? Testy alergiczne wcale nie muszą być drogie!
Wiele osób borykających się z uciążliwymi bólami brzucha, uczuciem wzdęcia czy biegunkami – zaczyna podejrzewać u siebie alergię pokarmową. Ponieważ codziennie zjadamy różnorodne pokarmy, czasem trudno od razu znaleźć składnik, który powoduje uczulenie i objawy alergii. Dodatkowo, zjadamy dużo modyfikowanej żywności, w której mogą znajdować się śladowe ilości substancji, które są popularnymi alergenami. Czy testy alergiczne to zawsze duży wydatek? Niekoniecznie.
Podstawowe badanie IgE możesz wykonać za pomocą testu z apteki.
Alergeny pokarmowe – co najczęściej nas uczula?
Wśród alergenów pokarmowych znajduje się wiele substancji, głównie pochodzenia naturalnego. Alergia pokarmowa może dotyczyć tzw. „skazy białkowej”, która często występuje u małych dzieci. Jest to alergia na białka np. znajdujące się w mleku krowim lub jajkach. Kolejnym typem alergenów pokarmowych są orzechy (nerkowca, arachidowe, włoskie) – które mogą powodować bardzo gwałtowną reakcję organizmu, zwaną wstrząsem anafilaktycznym. W Polsce często występuje również alergia na soję, sezam, gorczycę, pszenicę, ryby czy owoce morza.
Jak powstaje alergia pokarmowa – badanie IgE
Alergia to nic innego jak nadreaktywność układu odpornościowego. Układ odpornościowy ma za zadanie chronić nas przed infekcjami wnikającymi do organizmu. Natomiast w przypadku alergii, układ odpornościowy mobilizuje się do walki z substancjami, które nie są dla nas niebezpieczne. W wyniku zjedzenia pokarmu zawierającego alergen, który organizm „uzna” za szkodliwy – powstanie stan zapalny. Układ odpornościowy, aby walczyć z alergenem wytwarza przeciwciała klasy IgE. Dlatego podejrzewając, że mamy uczulenie na jakiś składnik pokarmowy, w pierwszej kolejności warto wykonać test alergiczny na oznaczenie poziomu IgE w krwi.
Testy alergiczne na alergeny pokarmowe – gdzie je wykonać?
Do rozpoznania alergii konieczne są dwie rzeczy – samoobserwacja oraz wykonanie badań. Obserwacja i odpowiedź na pytania: kiedy, w jakim nasileniu lub po jakich posiłkach pojawiają się bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy uczucie „przelewanie” w jelitach – stanowi bardzo pomocną wskazówkę w wytypowaniu alergenu, który nas uczula. W pierwszej kolejności należy wykonać oznaczenie poziomu IgE. Jeżeli wynik IgE będzie ponad normę, może wskazywać to na obecność procesu alergicznego i konieczność wykonania dodatkowych badań – tzw. panelu pokarmowego.
Podstawowy test na alergię, czyli badanie poziomu IgE możesz wykonać w laboratorium medycznym lub samodzielnie za pomocą testu alergicznego z apteki. Zarówno badanie laboratoryjne, jak i test na alergię z apteki wykonuje się z krwi. W przypadku testu do samodzielnego wykonania, krew pobiera się z nakłucia palca, a wynik badania otrzymuje się w ciągu 10 minut.
Zanim zdecydujesz się na drogie badania laboratoryjne upewnij się, że Twoje objawy są spowodowane przez alergię.
Jeżeli badanie podstawowe wskaże wysoki poziom IgE, a objawy nasilają się po posiłkach – skonsultuj się z alergologiem!
Więcej przeczytasz na labhome.pl